new

16 Ιουν 2012

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ 9-15 ΜΗΝΩΝ

Midia Niva OletrosΑΠΟ ΕΝΝΕΑ ΜΕΧΡΙ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΜΗΝΩΝ

ΠΗΓΗ ΥΛΙΚΟΥ: gpeppas.gr

Τώρα θα περάσουμε στην φάση της πραγματικής αρχής μίας εκπαίδευσης !
Το σκυλάκι μας έχει μεγαλώσει αρκετά και μπορεί να δέχεται καλύτερα τα ερεθίσματα που του δίνουμε και να παίρνει και κάποιες πρωτοβουλίες.
Πριν αρχίσετε μια καινούργια φάση στην εκπαίδευση του σκύλου σας καλό θα είναι να κάνετε μια γενική επανάληψη με το σκύλο σας. Πηγαίνετε στο συνηθισμένο μέρος και αρχίστε από την αρχή , όλα όσα κάνετε και μάθατε στον σκύλο σας , προσπαθώντας να του δίνετε τις λιγότερες διαταγές κι όταν το κάνετε , να το κάνετε με σιγανή ήρεμη φωνή.
Περπατήστε με τον σκύλο στο πλευρό δεμένο από το λουρί . Όταν σταθείτε θα πρέπει να καθίσει , μόλις χτυπήσετε το μηρό και πείτε το όνομα του θα πρέπει να σηκωθεί και να συνεχίσει μαζί σας. Βγάλτε του το λουρί. Και πάλι θα πρέπει να περπατάει στο πλευρό σας να κάθεται όταν σταματάτε και να μένει καθισμένος ενώ εσείς απομακρύνεστε, μέχρι να γυρίσετε πίσω. Πάρτε τον και θα πρέπει να περπατά και πάλι στο πλευρό σας. Θα πρέπει να κάθεται όταν το διατάζετε με τη φωνή, με τη σφυρίχτρα και με το χέρι, είτε τρέχει προς το μέρος σας είτε απομακρύνεται και θα πρέπει να μπορείτε να πετάτε τριγύρω του ομοιώματα που θα μαζεύετε εσείς στη συνέχεια. Θα πρέπει ακόμα να σας φέρνει στο χέρι όποιο ομοίωμα του ζητήσετε. Και θα πρέπει να έχει ήδη μπει στο νερό.
Αυτό το πρώτο μέρος της εκπαίδευσης του σκύλου είναι, όπως έχω ξαναπεί τα θεμέλια όπου θα χτιστεί η απόδοση του στο κυνήγι. Αν σ' αυτό το στάδιο δεν έχει χτιστεί μια σταθερή εμπιστοσύνη και υπακοή, δε θα έχει κανένα νόημα να προχωρήσετε. Μπορείτε να συνεχίσετε στη βελτίωση του σκύλου σας για τον επόμενο χρόνο περίπου μόνο αν έχει καταλάβει πλήρως τι του ζητάτε να κάνει και το κάνει με ευχαρίστηση και αμεσότητα. Κάθε απόκλιση ή αργοπορία σ' αυτό το στάδιο δεν πρέπει να παραβλεφτεί αλλά να τελειοποιηθεί πριν συνεχίσετε, αλλιώς θα χτίζετε στην άμμο. Οτιδήποτε μάθετε στο σκύλο από δω και πέρα θα είναι βελτιώσεις και επεκτάσεις της βασικής αυτής εκπαίδευσης.
Κυνήγι Γκόρντονς ΦΤΕΡΩΤΟ ΟΜΟΙΩΜΑ
Μέχρι τώρα ο σκύλος σας σας έφερνε πίσω ομοιώματα φτιαγμένα από πλαστικά δοχεία απορρυπαντικών με ύφασμα. Τώρα όμως θα πρέπει να δώσετε μια νέα ενδιαφέρουσα διάσταση στην όλη άσκηση κι αυτή είναι το φτερωτό ομοίωμα. Αν γίνει σωστά συνήθως δε δημιουργείται κανένα πρόβλημα. Αλλά όπως και με τις υπόλοιπες πλευρές της εκπαίδευσης του σκύλου, κάθε φορά που εισάγετε ένα καινούριο στοιχείο θα πρέπει να ξέρετε ότι δε θα γίνουν τα πάντα άψογα από την πρώτη φορά και επί πλέον μην θεωρείτε τίποτα σαν δεδομένο.
Κυνήγι ποιντερ Γιώργος Βασίλης Ο καλύτερος τύπος φτερωτού ομοιώματος είναι φτιαγμένος από ένα ελαφρό ύφασμα με δύο φτερούγες φασιανού στις δυο πλευρές. Πάρτε το σκύλο στο συνηθισμένο μέρος, πετάξτε το γνωστό του ομοίωμα και στείλτε τον να το φέρει. Όπως έκανε μέχρι τώρα, θα τρέξει, θα πιάσει το ομοίωμα και θα σας το φέρει στα χέρια σας. Αφήστε τον να κάθεται, και ρίξτε αμέσως το φτερωτό ομοίωμα στην κατεύθυνση του ανέμου και στείλτε τον πάλι να το φέρει. Όπως θα το πλησιάζει, ενθαρρύνατε τον φωνάζοντας του «εκεί» κι όταν το πιάσει στο στόμα του φωνάξτε του «μπράβο, μπράβο» μερικές φορές ή κάτι ανάλογο. Αν προσεγγίσετε το θέμα με αυτόν τον τρόπο θα δείτε ότι τις περισσότερες φορές θα τρέξει και θα πιάσει το ομοίωμα, χωρίς καν να αντιληφθεί τη διαφορά στην υφή και στο υλικό, και θα τρέξει πίσω σε σας. Αν όλα πάνε καλά τότε θα τα έχετε καταφέρει και στο εξής όλα τα ομοιώματα θα πρέπει να είναι φτερωτά.
Είναι, όμως πολύ πιθανό, μόλις φτάσει στο ομοίωμα να καταλάβει αμέσως τη διαφορά στη μυρωδιά ή στην αίσθηση στο στάμα του. Τα σκυλιά που έχουν συνηθίσει σε υφασμάτινα ομοιώματα δεν είναι πιθανό να αρνηθούν να πιάσουν κι αυτό εδώ, ιδιαίτερα μάλιστα αν εσείς το ενθαρρύνετε συνέχεια. Αν αρνηθεί να το πιάσει, βάλτε το στην πάντα και ξεχάστε το για καμιά βδομάδα. Συνεχίστε να τον δοκιμάζετε με το νέο ομοίωμα με διαλείμματα μιας βδομάδας μέχρι τελικά να το πιάσει. Ένα πιο πιθανό πρόβλημα είναι ο σκύλος να γυρίσει προς το μέρος σας με το φτερωτό ομοίωμα, κουνώντας το με μανία δεξιά-αριστερά ή να μην δείχνει ιδιαίτερη διάθεση να σας το φέρει κατευθείαν. Αν τον βλέπετε διστακτικό σκύψτε αμέσως, φωνάξτε τον ή τρέξτε προς την αντίθετη κατεύθυνση, μόλις σας το φέρει επαινέστε τον, χαϊδέψτε τον και καλοπιάστε τον για πολύ ώρα.
Όταν ο σκύλος συνηθίσει το φτερωτό ομοίωμα, δώστε του το τριχωτό, που είναι φτιαγμένο απλά, ένα υφασμάτινο ομοίωμα τυλιγμένο σφιχτά με το ξεραμένο δέρμα ενός κουνελιού. Χρησιμοποιήστε την ίδια ακριβώς τεχνική. Πετάξτε του πρώτα το γνωστό του φτερωτό ομοίωμα κι αμέσως μετά το τριχωτό. Η τεχνική για να λύσετε όποιο πρόβλημα τυχόν παρουσιαστεί είναι η ίδια ακριβώς με τα προηγούμενα.
Όταν ο σκύλος σας φέρνει τόσο το φτερωτό όσο και το τριχωτό ομοίωμα συνεχίστε την εκπαίδευση του εναλλάσσοντας τα. Έχουμε ξαναπεί ότι δεν είναι καλή ιδέα να τον στέλνετε για πολλά απορταρίσματα τη φορά γι' αυτό δύο ή τρία απορταρίσματα τη φορά και με τα δύο ομοιώματα είναι το περισσότερο που θα πρέπει να κάνει σ' αυτό το στάδιο. Θυμηθείτε ότι ο χρυσός κανόνας εξακολουθεί να είναι ότι για κάθε απορτάρισμα του σκύλου αντιστοιχούν τρία δικά σας, όταν αυτός κάθεται ήσυχα και σας παρακολουθεί. Θα πρέπει να αποφύγετε με κάθε τρόπο να μπει η ιδέα στο σκύλο ότι το ομοίωμα είναι δικό του. Σ' όλη του τη ζωή θα πρέπει να θεωρεί το απορτάρισμα σαν προνόμιο και σαν ανταμοιβή, αλλά ποτέ σαν δικαίωμα.
Πρώτοι πυροβολισμοί
Είναι εκπληκτικό αν σκεφτεί κανείς πόσοι άνθρωποι θεωρούν ότι η καλύτερη μέθοδος να συνηθίσουν το σκύλο τους στον ήχο του πυροβολισμού είναι να πάρουν ένα μικρό κουτάβι και να ρίξουν με ένα όπλο δίπλα στο κεφάλι του για να δουν αν φοβάται! Η μέθοδος αυτή δεν είναι μόνο ανόητη, αλλά μπορεί και να δημιουργήσει πρόβλημα που δεν υπήρχε κανονικά, μέχρι που η μέθοδος αυτή το προκάλεσε. Ο ξαφνικός και αναπάντεχος δυνατός ήχος του πυροβολισμού από ένα κυνηγετικό όπλο που πέφτει πολύ κοντά στο κεφάλι του κουταβιού που δεν έχει ξανακούσει τίποτα τέτοιο, μπορεί στην πράξη να το ξετρελάνει από το φόβο και να το κάνει να αντιμετωπίζει το κάθε όπλο με φρίκη κάθε φορά που το βλέπει. Για να συνηθίσουμε λοιπόν το σκύλο στις τουφεκιές πρέπει να κάνουμε τα παρακάτω και μόνο.
Κυνήγι ορτύκια Ρενο Ροζα ! Θα χρειαστείτε τη βοήθεια ενός φίλου που θα τον στείλετε γύρω στα 50 μέτρα πιο πέρα. Καθίστε δίπλα στο σκύλο, χαϊδεύοντας τον και μιλώντας του. Κάντε σήμα στο φίλο σας να ρίξει μια τουφεκιά. Παρακολουθείτε το σκύλο και ενθαρρύνετε τον. Ο σκύλος θα αντιδράσει προφανώς στον πυροβολισμό και θα στρέψε! το κεφάλι του προς την κατεύθυνση του. Κάντε σήμα στο φίλο σας να ρίξει άλλη μία ενώ ταυτόχρονα επαινείτε το σκύλο. Σιγά σιγά ο φίλος σας θα πρέπει να πλησιάζει καμιά εικοσαριά βήματα πιο κοντά πριν ξαναρίξει, αφού τον ειδοποιήσετε. Συνεχίστε μ' αυτόν τον τρόπο. Στο μεταξύ παρακολουθείτε το σκύλο προσεκτικά. Αν δείξει κάποια συμπτώματα φόβου, σταματήστε το μάθημα αμέσως κι ξαναρχίστε το μερικές μέρες αργότερα. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες σκύλων όσον αφορά την αντίδραση στις τουφεκιές. Σ' αυτούς που δεν τις προσέχουν καν και φτάνουν με τον καιρό να σημαίνουν το σήμα για το απορτάρισμα, ο' αυτούς που εκνευρίζονται από τον ήχο και χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να τον συνηθίσουν, ώστε στο μέλλον να μην έχουν τίποτα να φοβηθούν και σ" αυτούς που είναι δειλοί στα όπλα και των οποίων το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί.
Η δειλία στα όπλα είναι κληρονομική ιδιότητα και δεν πρέπει να τη μπερδεύουμε με τη νευρικότητα και την ταραχή που δείχνουν τα σκυλιά της δεύτερης κατηγορίας. Ένας δειλός σκύλος δε θα μπορέσει ποτέ να συνηθίσει στον ήχο της τουφεκιάς και μάλιστα σε λίγο θα αναγνωρίζει και το τουφέκι σαν την αιτία του κακού και μπορεί να τρέχει να κρυφτεί ακόμα και μόλις το βλέπει χωρίς να έχει πέσει κανένας πυροβολισμός. Ένας δειλός σκύλος ή θα κουλουριαστεί στα πόδια σας ή το πιθανότερο θα τρέξει μακριά σκούζοντας φοβισμένα με την ουρά στα σκέλια μέχρι το αυτοκίνητο ή και μέχρι το σπίτι, χωρίς να δίνει καμία σημασία στις φωνές σας.
Αν θέλετε κάτι περισσότερο από ένα σκύλο για το σπίτι, δεν έχει κανένα νόημα να κρατήσετε ένα δειλό σκυλί Γι" αυτό το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να το διαφημίσετε σαν σκέτο οικιακό σκυλί και να το δώσετε σε κάποιον άλλο χωρίς να του δώσετε μαζί και το πεντιγκρή του ή αν του το δώσετε σημειώστε κάπου σε μια γωνία το λόγο που το πουλήσατε για να μην δημιουργηθεί και στο μέλλον το ίδιο πρόβλημα από τους απογόνους του. Ένας καλός οδηγός για να δείτε πόσο μπορείτε να πουλήσετε ένα κουτάβι που δεν κάνει για κυνήγι αλλά που κατά τα άλλα είναι εξαιρετικό, είναι να ρωτήσετε την τρέχουσα τιμή για τα μικρά κουτάβια και να προσθέσετε και το κόστος των εμβολιασμών του. Η τιμή που πιάνετε έτσι είναι αρκετά καλή για σας και πολύ καλή για το νέο ιδιοκτήτη που θα αποκτήσει έτσι ένα σκύλο που η εκπαίδευση του θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Αυτό ταυτόχρονα χρυσώνει και λίγο το χάπι για σας μια και τουλάχιστον έχετε ξανά ένα κεφάλαιο για να ξαναρχίσετε.
Η δειλία και η νευρικότητα στα όπλα δεν πρέπει να μπερδεύονται. Ένας νευρικός σκύλος θα το ξεπεράσει. Μια από τις καλύτερες σκύλες μου, μάλιστα την πρώτη φορά που την έβαλα να ακούσει τουφεκιά ήταν εξαιρετικά δυστυχισμένη από την όλη υπόθεση. Αν λοιπόν ο σκύλος σας φανεί ταραγμένος, τρομαγμένος ή προσεκτικός μόλις δει το όπλο σας μην υποθέσετε ότι είναι και δειλός. Κάντε λίγη υπομονή και χρησιμοποιήστε το μυαλό σας πριν αποφανθείτε ότι δεν υπάρχει ελπίδα.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕ ΣΦΥΡΙΧΤΡΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΕΣ
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να μπορείτε να κάνετε με κάθε κυνηγόσκυλο είναι να το σταματάτε από απόσταση κι αποτελεσματικά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ένα σκυλί να σας υπακούει απόλυτα σε απόσταση δέκα μέτρων και να μην κάνει το ίδιο και σε απόσταση εκατό μέτρων. Ο έλεγχος, όμως, από απόσταση είναι ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει κανείς. Οι λόγοι γι' αυτό είναι είτε η τσαπατσουλιά στην κοντινή εκπαίδευση που ο ιδιοκτήτης δεν επιμένει στην άμεση εφαρμογή των διαταγών του, ή το σκυλί έχει ανακαλύψει αυτό που εγώ λέω «το φράγμα επιρροής». Δηλαδή τη μαγική εκείνη απόσταση για το σκύλο που μόλις την περάσει θεωρεί ότι δεν βρίσκεται πια κάτω από τον έλεγχο σας. Πόσο συχνά δεν έχετε ακούσει ανθρώπους να λένε για το σκύλο τους ότι είναι τέλειος όταν βρίσκεται κοντά τους αλλά όταν απομακρυνθεί καμιά τριανταριά μέτρα τους αγνοεί. Η αιτία είναι συνήθως ότι ο σκύλος δεν φέρθηκε σωστά κάποιες φορές σε κάποιες μυρωδιές κι ο ιδιοκτήτης δέχτηκε αυτή την καθυστέρηση αντί να τρέξει στο σκύλο, να τον βάλει να περπατήσει στο πλευρό του και να του επιβάλει τη θέληση του.
Επαναφορά τέλεια ! Ένας άλλος λόγος που οι άνθρωποι έχουν προβλήματα με την απόσταση είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης του σκύλου όταν βρίσκεται μακριά σας. Ο σκύλος αισθάνεται ανασφαλής και αποστασιοποιημένος από τον κύριο του. Μπορείτε, βέβαια, να έχετε αποφύγει όλα αυτά τα προβλήματα, αν είχατε ακολουθήσει κατά γράμμα τις οδηγίες για το σωστό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όταν ο σκύλος ήταν νεότερος! Αν είχατε μάθει το σκύλο να κάθεται και να μένει καθιστός ενώ εσείς απομακρυνόσασταν πολύ πριν γυρίσετε, αν τον είχατε μάθει να κάθεται όταν του σφυρίζατε τη στιγμή που έτρεχε προς το μέρος σας, τότε θα κάθεται αυτόματα μόλις ακούει τον ήχο της σφυρίχτρας και με λίγη εξάσκηση ο ήχος της σφυρίχτρας που θα ακούγεται από απόσταση θα σημαίνει το ίδιο και θα φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα με τον ήχο της σφυρίχτρας που ακούγεται δυνατά από κοντά.
Ο σκύλος σας τώρα θα πρέπει να κάθεται με την προφορική εντολή σας, με τη σφυρίχτρα ή με την κίνηση του χεριού σας και θα πρέπει να το κάνει αυτόματα σε οποιοδήποτε από τα τρία σήματα. Στην προσπάθεια σας να ελέγχετε το σκύλο σας από όλο και μεγαλύτερη απόσταση, η σφυρίχτρα θα είναι μεγάλη βοήθεια
Ξεκινήστε με τη γνωστή πια άσκηση να τον αφήνετε καθιστό και να απομακρύνεστε σε απόσταση. Βγείτε από το οπτικό του πεδίο και κρυφτείτε πίσω από ένα δέντρο ή έναν τοίχο ή όπου αλλού μπορείτε ώστε να μην μπορεί να σας δει αλλά εσείς να μπορείτε να τον κρυφοκοιτάτε . Μην τον αφήνετε από τα μάτια σας στην πρώτη ένδειξη ότι πρόκειται να ξανασηκωθεί παρασυρμένος από κάποιες μυρωδιές εμφανιστείτε ξαφνικά και σφυριχτέ την εντολή «κάτσε» επαναλαμβάνοντας την προφορικά. Αν είστε τυχερός δε θα πεταχτεί όρθιος μόλις σας δει, αλλά αν το κάνει πρέπει να καταλάβετε ότι είχε αγωνία που δεν σας έβλεπε. Η κεντρική ιδέα αυτής της άσκησης είναι να καλλιεργήσει την ικανότητα του σκύλου να μένει εκεί που τον αφήσατε μέχρι να γυρίσετε να τον πάρετε. Ταυτόχρονα θα του καλλιεργείτε και περισσότερη εμπιστοσύνη στο να κάθεται μόνος του, χωρίς τη δική σας καθησυχαστική παρουσία. Το χτίσιμο αυτό της εμπιστοσύνης είναι πολύ ουσιαστικό και πρέπει πάντα να θυμάστε ότι πρέπει να εμφανίζεστε πάντα μετά από μερικά λεπτά και να γυρνάτε στο σκύλο τις εννέα από τις δέκα φορές ώστε να του βάλετε καλά στο μυαλό ότι θα γυρίζετε πάντα
Μπορείτε να τον φωνάζετε και μερικές φορές με το κάλεσμα της σφυρίχτρας για να τον κρατάτε ζωηρό. Μην τον φωνάζετε όμως πολύ συχνά γιατί έτσι θα τον κάνετε να περιμένει να τον φωνάξετε και πολύ συχνά θα τον βρίσκετε με τον πισινό σηκωμένο κι έτοιμο να τρέξει προς το μέρος σας, αντί να κάθεται άνετα και χαλαρά, με τη γνώση ότι δε χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα και με τη σιγουριά ότι σε λίγο θα γυρίσετε.
Για να πετύχετε τον έλεγχο από απόσταση θα πρέπει να μεγαλώνετε συνεχώς ανάμεσα σε σας και στο σκύλο σας την απόσταση απ' όπου θα του δίνετε μια διαταγή. Τότε θα μπορεί να κάθεται άνετα σε απόσταση τριάντα μέτρων από εσάς να έρχεται μόλις τον φωνάζετε με τη σφυρίχτρα και να πέφτει κάτω μόλις του το ζητάτε πάλι με τη σφυρίχτρα στα δεκαπέντε μέτρα. Με προσοχή και συστηματική χρήση της σφυρίχτρας θα δείτε ότι μπορείτε να τον ελέγχετε και από απόσταση 70 μέτρων.
Υπάρχει όμως και κάποιος κίνδυνος σε όλα αυτά τα σήματα κλήσης του σκύλου σας και πρέπει να παρατηρείτε προσεκτικά το κάθε σκυλί για να δείτε αν κάτι δεν πηγαίνει καλά. Κι αυτό είναι μήπως ο σκύλος αρχίσει να περιμένει τη διαταγή να καθίσει καθώς τον έχετε φωνάξει προς το μέρος σας. Το βλέπετε εύκολα συνήθως. Αφού θα έχετε συνηθίσει το σκύλο σας να κάθεται σε απόσταση 50 μέτρων, ας πούμε, κι αφού θα τον έχετε συνηθίσει να πέφτει κάτω στα μισά της απόστασης καθώς θα τρέχει προς το μέρος σας προσέξτε μήπως δείχνει κάποιο δισταγμό καθώς θα τρέχει προς τα εσάς. Μήπως μειώνει την ταχύτητα του όπως έρχεται; Αν δείτε ότι ο σκύλος συμπεριφέρεται μ' αυτό τον τρόπο, αφήστε τον μερικές μέρες που θα τον φωνάζετε από μακριά και δε θα του ζητάτε να σταθεί στη μέση του δρόμου. Να θυμάστε πάντα ότι πρέπει να ανακατεύετε τις εντολές. Ποτέ μην κάνετε συνέχεια ή συχνά το ίδιο πράγμα, αλλιώς θα κάνετε το σκύλο να περιμένει την επομένη διαταγή πράγμα που δεν είναι καθόλου βολικό.
ΣΗΜΑΤΑ ΧΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ
Στις μεγάλες αποστάσεις είναι που θα αρχίσετε να χρησιμοποιήσετε τις υπερβολικές χειρονομίες των χεριών σας για να τις διακρίνει ο εκπαιδευμένος σκύλος σας. Οι σκύλοι δεν έχουν πολύ καλή όραση μακριά και στα εκατό μέτρα δε διακρίνουν παρά μια σιλουέτα. Αν κρατάτε το χέρι σας μπροστά στο στήθος σας δε φαίνεται από μακριά, ενώ ένα χέρι σηκωμένο ψηλά φαίνεται καθαρά, Το ίδιο και το χτύπημα του μηρού για να έρθει ο σκύλος κοντά σας πρέπει να είναι μια μεγάλη κίνηση. Θα πρέπει να σηκώσετε το χέρι σας τεντωμένο στο ίδιο ύψος του ώμου προς το πλάι και να το ανεβοκατεβάζετε μερικές φορές μέχρι το μηρό σας.
ΨΑΞΙΜΟ
Όλα τα άλλα κεφάλαια αυτού του βιβλίου αναφέρονται στην εκπαίδευση όλων γενικά των κυνηγόσκυλων. Το μόνο πράγμα που διαφέρουν τα σπάνιελς και τα πόιντερ από τα σκυλιά απορταρίσματος είναι ότι τα σπάνιελ κυνηγούν, ψάχνουν και πετάνε το θήραμα και τα πόιντερ κυνηγούν, ψάχνουν, φερμάρουν και πετάνε το θήραμα.
Η τέχνη του ψαξίματος δεν είναι παρά μια εκλεπτυσμένη βελτίωση των φυσικών ικανοτήτων του σκύλου. Εσείς είστε που διαμορφώνετε τον τρόπο που θα καλύπτει ο σκύλος σας το έδαφος μπροστά σας ψάχνοντας για το θήραμα και είτε θα τα ξεπετάξει είτε θα τα φερμάρει. Η ταχύτητα θα πρέπει να είναι η πρώτη σας έννοια. Πόσο γρήγορα θα πρέπει να πηγαίνει το σκυλί; Ο αντικειμενικός σκοπός είναι ο σκύλος σας να καλύπτει όλη την έκταση χωρίς να του ξεφεύγει τίποτα σε μια ταχύτητα που να σας επιτρέπει να τον ακολουθείτε με άνεση στο συνηθισμένο σας ρυθμό που έχετε όταν κυνηγάτε. Προσωπικά πιστεύω στη συμβουλή του Ινδιάνου οδηγού προς το Χάουαρντ Χιλ: «Περπατά λίγο, κοίταζε πολύ».
Το ίδιο ακριβώς μοτίβο ισχύει και για το σύγχρονο κυνηγό. Δε σας χρειάζεται ένας σκύλος που καλύπτει την περιοχή σαν σφαίρα που να σας αναγκάζει να τρέχετε μόνο και μόνο για να τον προλάβετε. Για να ευχαριστηθείτε το κυνήγι είναι απαραίτητο να περπατάτε αργά, πράγμα που δε σας δίνει μόνο το χρόνο να ρίξετε σε όλα τα θηράματα που θα συναντήσετε αλλά και να απολαύσετε το άθλημα. Έτσι θα πρέπει να μάθετε το σκύλο σας να ψάχνει στο ρυθμό που σας βολεύει, ούτε πολύ γρήγορα ούτε και πολύ αργά, γιατί αντίστροφα ένας σκύλος που θα χαζεύει σε κάθε μυρωδιά που θα συναντά είναι το άλλο άκρο του «δρομέα».
Οι διαφορές ανάμεσα στα σκυλιά στο θέμα του ψαξίματος βρίσκονται μόνο στην έκταση που καλύπτουν. Τα σπάνιελ θα πρέπει να δουλεύουν πάντα μέσα στην έκταση δράσης του όπλου. Εγώ πιστεύω ότι ένα σπάνιελ δεν πρέπει να ξεπερνάει τα δέκα μέτρα δεξιά και αριστερά από τον κυνηγό ενώ ένα πόιντερ μπορεί να δουλεύει πολύ καλά σε ακτίνα είκοσι πέντε μέτρων από το όπλο.
Υπάρχουν δύο τεχνικές για την εκπαίδευση στο ψάξιμο στη μία χρειάζονται βοηθοί, και που προσωπικά εγώ δε συνιστώ, στην άλλη μόνος του ο ιδιοκτήτης είναι αρκετός. Θα πρέπει όμως να πούμε ότι αν αισθάνεστε καλύτερα με βοηθούς δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τα παρακάτω. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει πρώτα να έχει διώξει όλο το κυνήγι από ένα μεγάλο χωράφι και να πάρει το σκύλο του στη πλευρά του χωραφιού απ' όπου φυσά ο άνεμος. Αρχίζει λοιπόν να περπατά και στέλνει το σκύλο προς τα εμπρός με μια κίνηση του μπράτσου του και με την εντολή «πήγαινε». Οι δύο βοηθοί περπατούν παράλληλα από τη μια και την άλλη πλευρά στην απόσταση που θέλουμε να απομακρύνεται ο σκύλος και αρχίζουν να φωνάζουν το σκύλο προς το μέρος τους πότε ο ένας και πότε ο άλλος, καθώς και οι τρεις άνθρωποι περπατούν αργά προς τα εμπρός. Μ' αυτό τον τρόπο και οι τρεις καλύπτουν το χωράφι με το σκύλο να τρέχει ανάμεσα τους. Κάθε φορά που το σκυλί περνά εμπρός από τον κύριο του αυτός θα πρέπει να του δείχνει με το χέρι ψηλά την κατεύθυνση απ' όπου τον φωνάζουν. Παρ' όλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τεχνική αυτή έχει καλά αποτελέσματα, αναγκάζει τον ιδιοκτήτη να εξαρτάται από άλλους και επιπλέον τη βρίσκω άτσαλη, γι' αυτό προτιμώ να εξασκεί το σκύλο μόνος του ο ιδιοκτήτης.
Ο ιδιοκτήτης περπατά σε ζιγκ ζαγκ. Καθώς αρχίζει την πορεία δίνει την εντολή «πήγαινε» με μια μεγάλη και έντονη κίνηση του χεριού του. Ο σκύλος όπως είναι φυσικό θα τρέξει εμπρός από τον κύριο του. Όταν φτάσει στην απόσταση που θέλουμε, ο κύριος σφυρίζει, δυο τρεις φορές, το σήμα του γυρισμού και στρίβει αμέσως προς την άλλη κατεύθυνση. Ο σκύλος θα τρέξει προς το μέρος του και καθώς θα τον προσπερνά, ο κύριος θα του γνέψει με μια μεγάλη κίνηση λέγοντας του «πήγαινε». Ο σκύλος θα συνεχίσει κι όταν φτάσει στην επιθυμητή απόσταση, θα δώσει το σήμα της ανά-κλίσης και θα στρίψει πάλι αλλάζοντας κατεύθυνση.
Το σκυλί γρήγορα θα μάθει να απολαμβάνει αυτή την άσκηση, μια και του επιτρέπεται να κινείται χωρίς περιορισμούς ακολουθώντας το ένστικτο του να τρέχει και να δοκιμάζει τις μυρωδιές. Καθώς ο σκύλος συνηθίζει όλο και περισσότερο να τρέχει από τη μια πλευρά στην άλλη, ο εκπαιδευτής μπορεί να καλύπτει την απόσταση με όλο και λιγότερες στροφές του ίδιου γνέφοντας μόνο με το χέρι του και τη βοήθεια της σφυρίχτρας. Η τεχνική του ψαξίματος γρήγορα εμποτίζει τον εγκέφαλο του σκύλου σαν μέθοδος και μετά από αρκετή εξάσκηση θα τρέχει και θα στρίβει πριν ακόμα ο εκπαιδευτής σφυρίξει με τη σφυρίχτρα. Εργαστείτε με το σκύλο σας επίμονα, μέχρι να πετύχετε μια πραγματικά καλή απόδοση. Μια μέθοδος για να το καταφέρετε είναι να περπατάτε σε ένα οργωμένο χωράφι κάθετα στις βραγιές και να στέλνετε το σκύλο από τη μια πλευρά στην άλλη. Τα περισσότερα σκυλιά θα ψάχνουν και από τις δύο σας πλευρές χρησιμοποιώντας τις αυλακιές σαν οδηγούς, και έχει βέβαια μεγάλη σημασία η σχετική ακρίβεια στη γραμμή ψαξίματος του σκύλου σας.
Ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσουν πολλοί έμπειροι εκπαιδευτές είναι ο σκύλος να μην απομακρύνεται αρκετά, αλλά μην ανησυχείτε. Είναι καλύτερα για ένα νεαρό σκύλο που αρχίζει να μαθαίνει να ψάχνει να καλύπτει μικρότερες αποστάσεις για να μπορεί να ελέγχεται και πιο εύκολα, μια και όταν βρεθεί στο πραγματικό κυνήγι με τα άγρια θηράματα και όταν νιώσει τον ενθουσιασμό θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση και θα προχωρήσει οπωσδήποτε και πιο πέρα.
Σαν παράδειγμα αναφέρω ένα πόιντερ που δεν απομακρυνόταν ψάχνοντας περισσότερο από δεκαπέντε μέτρα από τον εκπαιδευτή του και ήταν ιδιαίτερα δηκτικός στο να αυξήσει αυτή την απόσταση πράγμα που εκνεύριζε τον εκπαιδευτή. Με ρώτησε τι έπρεπε να κάνει για να τον καταφέρει να πηγαίνει μακρύτερα. Τον συμβούλεψα να μην κάνει τίποτα, μια και ο σκύλος έψαχνε εξαιρετικά καλά στην περιοχή που είχε επιλέξει. Του χρειαζόταν μόνο δυο σφυριξιές για να ψάχνει σε ζιγκ.ζαγκ την περιοχή από εκεί και πέρα Ο ίδιος σκύλος στο κυνήγι θα πάει πολύ πιο πέρα Έτσι αν έχετε ένα σκύλο που γυρνά πιο γρήγορα απ' όσο θα θέλατε, δεν αποτελεί πραγματικό πρόβλημα, μια και στο κυνήγι θα πάει σίγουρα πιο μακριά. Τώρα που ο σκύλος σας ψάχνει σωστά, αρχίστε να του κάνετε γυμνάσια, που θα ενισχύσουν τον έλεγχο σας πάνω του. Δέστε πότε θα έχει αναπτύξει όλη του την ταχύτητα και σφυρίχτε του να σταματήσει. Θα πρέπει να σταθεί αυτόματα. Μια επικίνδυνη συμπεριφορά που συχνά παραβλέπεται, είναι αυτή του σκύλου όταν ψάχνει που από τον ενθουσιασμό ξεχνά ότι δουλεύει μαζί σας. Μην το παρακάνετε, όμως, στο να τον σταματάτε όταν ψάχνει, γιατί μπορεί να τον κάνετε διστακτικό. Το μόνο που θέλετε σκύλο πρόωρα σε καλυμμένη περιοχή είναι να συναντήσει το σκυλί κανένα κουνέλι ή λαγό κι αντί να φερμάρει ή να το βγάλει να κάνει διστακτικά βήματα πίσω από το ζώο που θα τρέχει.
Μια και θα βρίσκεται έξω από το οπτικό σας πεδίο τώρα μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να κυνηγήσει χωρίς να τον πάρετε είδηση. Έχω δει τα αποτελέσματα της πρώιμης εκπαίδευσης περισσότερες από μία φορές κι όταν αποκτηθεί η κακιά συνήθεια είναι πολύ δύσκολο να την κόψεις. Καλό είναι λοιπόν να βαδίζετε εκ του ασφαλούς και να μη βάζετε το νεαρό σκυλί σας σε πειρασμούς που ίσως δεν μπορεί να τους αντισταθεί.
ΦΕΡΜΑΡΙΣΜΑ
Μερικά σκυλιά φέρμας αρχίζουν να φερμάρουν από πολύ μικρή ηλικία. Στο σπίτι μου έχω ένα μικρό κουτάβι πόιντερ, τη στιγμή που γράφω αυτό το βιβλίο, που φερμάρει σταθερά τη γάτα της γυναίκας μου κάτω από καρέκλες, τραπέζια ή όπου αλλού ζητήσει καταφύγιο η γάτα και το κουτάβι βέβαια δεν είναι καθόλου εκπαιδευμένο. Αντίστροφα άλλα σκυλιά μπορεί να αργήσουν πολύ μέχρι να δείξουν αυτό τους το ένστικτο το φερμάρισμα είναι ενστικτώδες. Εσείς ο εκπαιδευτής απλά ενισχύετε, ρετουσάρετε και βελτιώνετε κάτι που ήδη υπάρχει. Μην πανικοβληθείτε αν το πόιντερ σας που έχει ξεπεράσει το πρώτο έτος της ηλικίας του δεν έχει αρχίσει ακόμα να φερμάρει. Ασχοληθείτε με τις υπόλοιπες πλευρές της εκπαίδευσης του και περιμένετε να εκδηλωθεί το ένστικτο του.
Μόλις δείτε ότι το σκυλί σας άρχισε να φερμάρει από μόνο του είναι καιρός να του δώσετε και λίγη βοήθεια Σ' αυτή τη διαδικασία χρειάζεται αρκετή προσοχή. Διαλέξτε την περιοχή για την εκπαίδευση προσέχοντας ιδιαίτερα τη βλάστηση της. Μια και θέλετε να αναπτυχθεί η όσφρηση μάλλον παρά η όραση του σκύλου, καλό θα είναι να διαλέξετε μια περιοχή με ψηλό χορτάρι αλλά όχι πολύ πυκνή βλάστηση, όπως φτέρη, για να μην τον χάνετε και από τα μάτια σας. Στα πρώτα στάδια θα πρέπει να ξέρετε πάντα ότι αν δεν παρακολουθείτε συνέχεια ένα νεαρό σκυλί, μπορεί να κάνει κάποιες παρατυπίες που δε θα μπορείτε να διορθώσετε έγκαιρα
Αφού διαλέξετε την περιοχή απλώστε μερικά περιστέρια ή πουλιά σε μικρά κλουβιά. Στη συνέχεια αφήστε το σκύλο να ψάξει προς τα κρυμμένα πουλιά, ακολουθώντας όμως τη φορά του αέρα. Όταν εξασκείτε με κρυμμένο θήραμα, συνιστώ ιδιαίτερα να χρησιμοποιείτε μικρά τακάκια χωμένα δίπλα στα πουλιά έτσι που .εσείς να ξέρετε πού ακριβώς βρίσκονται. Όταν το σκυλί φερμάρει, πλησιάστε το προσεκτικά κι ενθαρρύνετε το. Γονατιστέ δίπλα του και χαϊδέψτε το και με τα δυο σας χέρια από το κεφάλι μέχρι την πλάτη και την αρχή της ουράς. Το χαΐδεμα αυτό χρειάζεται για να ηρεμήσει το σκύλο και να τον κρατήσει στη θέση του στην περίπτωση που του έρθει η επιθυμία να τρέξει μπροστά. Αφού περάσουν μερικά λεπτά χωρίς να ξεπετάει (ξεφωλιάοει) το πουλί, απομακρύνετε το σκύλο μαλακά. Όταν απομακρυνθεί αρκετά από το πουλί στείλτε τον πάλι προς ένα άλλο κρυμμένο θήραμα. Το κουτάβι τώρα θα έχει μάθει να πέφτει με τον ήχο της σφυρίχτρας.
Τώρα λοιπόν μπορείτε να το βγάζετε συχνά για ασκήσεις φέρμας στα αιχμαλωτισμένα πουλιά σας και κάθε φορά να το κρατάτε όλο και περισσότερο στη θέση της φέρμας, να του δίνεται στυλ με τα χέρια σας και να το ηρεμείτε με τη φωνή σας. Μια λεπτομέρεια που δίνει επιπλέον στυλ είναι να σηκώνετε ένα από τα μπροστινά πόδια του σκύλου σας όταν πρόκειται για φτερωτό θήραμα κι ένα από τα πίσω αν πρόκειται για τριχωτό θήραμα
Μόλις φτάσετε στο στάδιο που ο σκύλος φερμάρει και στέκεται έτσι για αρκετή ώρα, είναι καιρός να του μάθετε την εντολή «βγάλτο». Με τη σφυρίχτρα έτοιμη να τον σταματήσετε, αφήστε το σκύλο να ορμήσει προς τα εμπρός με τη διαταγή «βγάλτο». Αν χρησιμοποιείτε ζαλισμένο περιστέρι μπορεί να χρειαστεί να βάλετε κρυφά το πόδι σας κάτω από το πουλί και να το τινάξετε προς τα επάνω. Αμέσως μόλις τιναχτεί το πουλί δώστε στο σκυλί την εντολή να καθίσει.
Αν κάνει την παραμικρή κίνηση με πρόθεση να πιάσει το πουλί αφού του δώσατε τη διαταγή «κάτσε» σταματήστε το αμέσως με τη διαταγή «μη». Με πιο ατίθασα σκυλιά μερικές φορές είναι απαραίτητο να χρησιμοποιεί κανείς ένα μακρύ λουρί που θα μπορεί μ' αυτό να περιορίζει το σκύλο από το να σουρθεί προς τα μπρος. Προσπαθήστε όμως να μην το χρησιμοποιείτε συχνά γιατί τα σκυλιά γρήγορα καταλαβαίνουν τη διαφορά όταν έχουν λουρί στο λαιμό τους κι όταν είναι ελεύθερα.
Το πιο ενοχλητικό ελάττωμα που μπορεί να παρουσιάσει ένα πόιντερ στο φερμάρισμα είναι το να ενδίδει στον πειρασμό να ορμήσει στο θήραμα. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί μεγάλη έμφαση στο να μένει το σκυλί ακίνητο στη θέση του. Προσπαθήστε όμως να αποφύγετε να κοκαλώνει ο σκύλος στη φέρμα τόσο που να μην μπορείτε να τον ανακαλέσετε. Μερικά πόιντερ σπάζουν πολύ δύσκολα τη φέρμα και μόνο συνεχής άσκηση για αρκετές βδομάδες μπορεί να θεραπεύσει αυτό το μικρό πρόβλημα καθώς ο σκύλος μαθαίνει τι περιμένει απ' αυτόν σ εκπαιδευτής του. Μόλις μάθει ο σκύλος να φερμάρει καλά και να βγάζει το θήραμα με τη διαταγή «βγάλτο», τότε ο εκπαιδευτής μπορεί να σταματήσει τα αιχμάλωτα θηράματα και να αρχίσει να εργάζεται με άγριο θήραμα.
Δε θα πρέπει όμως να συνεχίσετε στο άγριο αν ο σκύλος δε δείχνει απόλυτα σίγουρος στη φέρμα του και στο βγάλσίμο του θηράματος.
Μια και ο σκύλος έχει ήδη μάθει να ψάχνει, τώρα μπορείτε να βάλετε τις δύο δραστηριότητες αυτές μαζί. Τώρα επίσης μπορείτε να τον βάζετε να ψάχνει με τον άνεμο στο πλάι.
Δε χρειάζεται να δυσκολέψετε τα πράγματα περισσότερο για το σκύλο ο' αυτό το στάδιο. Ο σωστός εκπαιδευτής πρέπει πάντα να χρησιμοποιεί τον άνεμο για να βοηθά το σκύλο και μόνο όταν το σκυλί είναι απόλυτα έτοιμο, να δοκιμάζει και με πλάγιο άνεμο. Τα σκυλιά δεν αργούν συνήθως να καταλάβουν ότι ο καλύτερος τρόπος να βρίσκουν το θήραμα τους είναι όταν ο αέρας φυσά κατευθείαν στο πρόσωπο τους. Μόλις φτάσετε α' αυτό το στάδιο μπορείτε να αρχίσετε να τον μαθαίνετε πώς να χρησιμοποιεί τον αέρα πρώτα από το πλάι και μετά όταν ο αέρας θα φυσά από πίσω. Για να δουλέψετε με πλάγιο άνεμο στείλτε το σκύλο σας προς τα εμπρός κι εκείνος θα πρέπει να γυρίσει κατευθείαν σε σας και μετά πάλι και πάλι. Τι ίδιο με τον άνεμο από πίσω, ο σκύλος πρέπει να τρέξει προς τα εμπρός και στα πενήντα μέτρα περίπου να τον, σταματήσετε με τη σφυρίχτρα. Τότε θα πρέπει να σταματήσει και να κοιτάξει προς τα πίσω, προς το μέρος σας. Τότε θα πρέπει να του κάνετε το οπτικό σήμα με το χέρι και τη διαταγή πήγαινε. Αν έχει μάθει καλά τη δουλειά του τότε θα γυρίσει σε σας ψάχνοντας. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα σκυλιά γενικής χρήσης γίνονται πάντα καλύτερα με την πείρα, αλλά στη χρήση του ανέμου, το πόιντερ βελτιώνεται καθώς εξασκεί τη μύτη του.

Σχετικά άρθρα:
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ 3-9 ΜΗΝΩΝ