new

16 Ιουν 2012

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ 15 ΜΗΝΩΝ+

Μπεκάτσες , ΡοζαΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΤΕ

ΠΗΓΗ ΥΛΙΚΟΥ: gpeppas.gr

Η προσπάθεια δεν τελειώνει ποτέ , πάντα με επιμονή και υπομονή συνεχίζουμε την εκπαίδευση του κυνηγετικού φίλου και συντρόφου μας. Πάντα όμως έχουμε στο μυαλό μας τις ιδιαιτερότητες της φυλής που ανήκει του ίδιου του ατόμου , χαρακτήρα, εξυπνάδα κλπ για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σωστά ! Σε περίπτωση μη βελτίωσης η μεγάλου σφάλματος καλό θα είναι να απευθυνθείτε σ' ένα επαγγελματία του είδους που θεωρείτε κατάλληλο και άξιο , πάντα λαμβάνοντας υπ' όψη τα προηγούμενα αποτελέσματα του πάντα προς τους πελάτες του (σκυλιά τους) και όχι στα δικά του σκυλιά
Κυνήγι κυνήγι κυνήγι ....πέρδικες ! Όταν ο σκύλος σας φτάσει να γίνει ενός 12-15 μηνών περίπου θα πρέπει να είναι πια ένα κυνηγόσκυλο με πολύ καλή κι εδραιωμένη βασική εκπαίδευση. Τον επόμενο χρόνο θα εκπαιδεύσετε το σκύλο σας σε πολλά διαφορετικά κι ενδιαφέροντα κόλπα που θα είναι κάτι περισσότερο από παραλλαγές όσων τον έχετε διδάξει μέχρι τώρα Τώρα πια που έχει πάρει τις βάσεις θα είναι πολύ πιο εύκολο κι ευχάριστο και πολύ λιγότερο εκνευριστικό να δουλεύετε μαζί του. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι δεν πρόκειται για αγώνα δρόμου κι αν το σκυλί δεν έχει φτάσει ακόμα, στα επίπεδα που ορίζει το βιβλίο μην ανησυχήσετε) Όλα τα σκυλιά διαφέρουν μεταξύ τους και όπως και τα παιδιά μερικά μαθαίνουν πιο γρήγορα από άλλα. Τα βιβλία το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές αλλά όχι και τους χρόνους. Το μόνο πράγμα που πρέπει να αποφύγετε ακόμα και με αυτά που μαθαίνουν εξαιρετικά γρήγορα είναι το να μη βιάζεστε. Έχει τεράστια σημασία να μη βιαστείτε ποτέ στην εκπαίδευση του σκύλου ακόμα κι αν βλέπετε ότι μπορείτε, γιατί το σκυλί δεν μπορεί να έχε: μάθει ό,τι του διδάξετε αλλά θα έχει ακόμα ανώριμη νοοτροπία για να
μπορείτε να στηριχτείτε πάνω του. Δεν μπορείτε για παράδειγμα να προωθήσετε ένα σκυλί στο στάδιο των πυροβολισμών ή του νεκρού θηράματος αν δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά σε όλα τα προηγούμενα στάδια. Αν έχετε την τύχη το σκυλί σας να είναι ιδιοφυΐα είναι πολύ καλύτερα να επιμένετε σε κάθε μαθητή μέχρι να το μάθει τέλεια παρά να πηγαίνετε παρακάτω σε ασκήσεις που είναι για μεγαλύτερες ηλικίες. Στην εκπαίδευση των κυνηγόσκυλων υπάρχει ένας απλός κανόνας: αν νομίζετε ότι ο σκύλος ας δυσκολεύεται ελαττώστε το ρυθμό. Κι αντίστροφα αν τα παίρνει εύκολα, μπορείτε να προχωρείτε πιο γρήγορα αλλά όχι πολύ γρήγορα. Ο ρυθμός εξαρτάται από το κάθε ένα σκυλί. Μέχρι τώρα όλη η δουλειά που κάνατε με το σκύλο σας δεν ήταν παρά παραλλαγή στο ίδιο θέμα της υπακοής με ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο και την επικοινωνία ανάμεσα σε σας και στο σκυλί σας. Τώρα πια θα πρέπει να είναι ένα καλομαθημένο, πειθαρχημένο ζώο. Θα πρέπει να περπατάει στο πλευρό σας, με και χωρίς λουρί, να κάθεται όταν στέκεστε, να κάθεται ακίνητο εκεί που του λέτε μέχρι νεοτέρας διαταγής, να τρέχει με ενθουσιασμό να φέρνει τα ομοιώματα που του πετάτε, να απορτάρει από νερό, να κάθεται με τον ήχο της τουφεκιάς, της σφυρίχτρας με το χέρι και με τη φωνή, είτε βρίσκεται κοντά είτε μακριά, είτε έρχεται προς το μέρος σας είτε απομακρύνεται Γενικά θα πρέπει να είναι πολύ ευχάριστη η δουλειά μαζί του. Στους επόμενους μήνες είναι που θα βλέπετε όλο και πιο καθαρά τα αποτελέσματα της δουλειάς που κάνατε μαζί.
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ
Αρχίστε με το σκύλο κοντά σας, σε απόσταση πέντε περίπου μέτρων. Πετάξτε προς τα αριστερά ένα ομοίωμα κρατώντας το σκυλί καθισμένο. Αν, κατά τη προκαταρκτική εργασία φέρνατε ο ίδιος τα περισσότερα; ομοιώματα και αφήνατε το σκύλο να κάθεται για αρκετή ώρα από τη στιγμή που πετάγατε το ομοίωμα μέχρι να τον στείλετε να το φέρει, τότε δε θα πρέπει να έχετε τώρα κανένα πρόβλημα. Ο σκύλος θα πρέπει να κάθεται παρακολουθώντας με ενδιαφέρον τη διαδικασία για να δει αν πρόκειται να τον στείλετε να το φέρει αυτή τη φορά. Κάντε του ένα έντονο σήμα με το χέρι προς την κατεύθυνση του ομοιώματος και ταυτόχρονα διατάξτε τον «φέρτο». Πάρτε το μόλις το φέρει, βάλτε το σκύλο να καθίσει στην προηγούμενη θέση κι επαναλάβετε τη διαδικασία, πετώντας το ομοίωμα αυτή τη φορά προς τα δεξιά. Τις επόμενες ημέρες να ξανακάνετε αυτές τις ασκήσεις δεξιά αριστερά.
Αν ακολουθήσετε αυτή τη μέθοδο και αφιερώνοντας αρκετό χρόνο, σε μερικές ημέρες ο σκύλος θα έχει μάθει καλά το μάθημα του και θα μπορέσετε να προχωρήσετε με σιγουριά στα δύο ομοιώματα. Αν μάλιστα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε κι έναν τοίχο ή ένα φράχτη θα βοηθούσατε πολύ το σκυλί να πηγαίνει ακολουθώντας ευθείες γραμμές. Αν μπορέσετε να εξασκήσετε το σκύλο σας να τρέχει σε ευθεία, προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά σας, θα κάνει πιο εύκολο το τυφλό απορτάρισμα αργότερα. Με τη ράχη στο φράχτη σταθείτε πέντε περίπου μέτρα από το σκύλο σας και πετάξτε ένα ομοίωμα σε μικρή απόσταση προς τα αριστερά σας κι ένα άλλο προς τα δεξιά σας, δίπλα ακριβώς στο φράχτη. Κρατήστε το χέρι ψηλά στη θέση «κάτσε» κι αφήστε το σκυλί να καταλάβει ότι υπάρχουν δύο ομοιώματα. Τα σκυλιά έχουν την τάση να τρέξουν προς το ομοίωμα που πετάχτηκε τελευταίο. Αυτό είναι το πιο άμεσο και πιο κοντινό στο μυαλό του σκύλου, εσείς, όμως, επιμένοντας να ελέγχετε το σκύλο σας, δείξτε του προς το πρώτο με τη διαταγή «φέρτο». Μη ξαφνιαστείτε αν ορμήσει προς το δεύτερο, αλλά σφυρίξτε του γρήγορα να σταματήσει και γνέψτε του προς το άλλο.
Αν ο σκύλος στον ενθουσιασμό του συνεχίσει να τρέχει προς το άλλο ομοίωμα και δε σταματήσει στη σφυρίχτρα, πάρτε το ομοίωμα μόλις το φέρει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Όταν επαναλάβετε την άσκηση σταθείτε πιο κοντά του έτσι που να τον σταματήσετε και με το χέρι αν χρειαστεί. Γυρίστε το σκύλο στη θέση του να κάθεται και γνέψτε του να φέρει το άλλο ομοίωμα. Παίξτε μ' αυτή την άσκηση μεταβάλλοντας την απόσταση ανάμεσα σε σας και στο σκύλο ενώ ταυτόχρονα αυξάνετε και την απόσταση των ομοιωμάτων. Μετά από δυο βδομάδες θα πρέπει να έχετε φτάσει στο στάδιο που να μπορείτε να πετάτε δυο ομοιώματα, ένα δεξιά κι ένα αριστερά, μακριά το ένα από το άλλο, να απομακρύνεστε καμιά τριανταριά μέτρα από το σκύλο και στη συνέχεια με μια χειρονομία και τη διαταγή «φέρτο», να στέλνετε το σκύλο προς όποιο ομοίωμα θέλετε.
Μια παραλλαγή του δεξιά κι αριστερά είναι μια απομάκρυνση κάθετα από εσάς. Η καλύτερη μέθοδος γι' αυτή την άσκηση είναι να γίνει αν έχετε τη δυνατότητα σε κάποιο μονοπάτι που συναντάτε στη βόλτα με το σκύλο σας. Πάρτε ένα ομοίωμα, δείξτε το στο σκύλο σας και πετάξτε το μερικά μέτρα προς τα πίσω πάνω στο μονοπάτι. Περπατήστε με το σκύλο στο πλευρό για μια μικρή απόσταση (γύρω στα πέντε μέτρα) βάλτε τον να καθίσει, σταθείτε εμπρός μέχρι το κεφάλι σας με την εντολή «πίσω». Ο σκύλος θα αντιδράσει με ένα από τους δύο τρόπους. Είτε θα γυρίσει και θα τρέξει κατευθείαν προς το ομοίωμα ή θα τριγυρίζει αβέβαιος για το τι πρέπει να κάνει. Αν κάνει το δεύτερο και φαίνεται να έχει ξεχάσει εντελώς το ομοίωμα τότε θα απομακρυνθήκατε μάλλον πολύ μακριά κι αφήσατε να περάσει πολύ ώρα μέχρι να στείλετε το σκυλί.
Μαζέψτε ο ίδιος το ομοίωμα κι επαναλάβετε την άσκηση κι αυτή τη φορά μικρύνετε την απόσταση και το χρόνο μέχρι να στείλετε το σκυλί να το φέρει. Η φωνή σας που θα τον ενθαρρύνει είναι συνήθως αρκετή για να τον κάνει να τρέξει προς τα πίσω και να το βρει κι αν επαναλάβει με επιτυχία μερικές φορές την άσκηση θα μάθει γρήγορα τι πρέπει να κάνει. Επαναλάβετε τώρα την άσκηση στο φράχτη. Βάλτε τον να καθίσει δίπλα στο φράχτη στραμμένο προς το μέρος σας. Πετάξτε το ομοίωμα πάνω από το κεφάλι του, απομακρυνθείτε μερικά μέτρα και στη συνέχεια |στείλτε τον πίσω με το χέρι ίσιο μέχρι το κεφάλι και διαταγή «πίσω». Το μυστικό σ' αυτή την άσκηση είναι, συχνά κι από λίγο. Μία ή δύο φορές σε κάθε μάθημα, φτάνουν. Σιγά σιγά μεγαλώνετε την απόσταση ανάμεσα σε σας και το σκύλο και την απόσταση των ομοιωμάτων και θα βρεθείτε σε λίγο καιρό σε απόσταση 50 μέτρων από το σκύλο ικανός να τον κατευθύνετε δεξιά, αριστερά ή κατευθείαν μακριά από σας.
ΑΠΟΡΤ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ
Μόλις ο σκύλος αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στο περιβάλλον του και απορτάρει με ευχαρίστηση, μπορείτε να προχωρήσετε σε μια ολόκληρη σειρά προχωρημένων ασκήσεων απορταρίσματος. Μέχρι τώρα το απορτάρισμά του θα ήταν ένα μίγμα από φτερωτά και τριχωτά ομοιώματα φερμένα από νερό ή ελαφριά βλάστηση. Ο όρος «προχωρημένο απορτάρισμά» σημαίνει ακριβώς ότι μπορείτε να κάνετε τα πράγματα όλο και πιο δύσκολα στην προσπάθεια σας να αναπαραστήσετε τα διαφορετικά εμπόδια που θα αντιμετωπίσει έτσι κι αλλιώς ο σκύλος σ' αυτή τη δουλειά.
Ωραία επαναφορά ! Μην ξεχνάτε ότι όλη η εξάσκηση στόχο είχε τη δημιουργία ενός κυνηγόσκυλου που θα σας έκανε περήφανο, το είδος του σκυλιού που θα μπορείτε να πάρετε στο κυνήγι και να του έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη σε όποια δυσκολία κι αν παρουσιαστεί. Θα πρέπει λοιπόν να κάνετε όλο και πιο δύσκολη την υπόθεση απορτάρισμά. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας στο να εκμεταλλευτείτε τη μορφολογία του εδάφους που κάνετε συνήθως τις ασκήσεις. Αν δεν υπάρχουν στην περιοχή σας φράχτες και συρματοπλέγματα, τότε μπορείτε να φτιάξετε ένα αφού προμηθευτείτε τα κατάλληλα υλικά και την άδεια να περιφράξετε ένα τετράγωνο. Μέσα σ' αυτό το τετράγωνο μπορείτε να πετάτε τα ομοιώματα σας, έτσι που τουλάχιστον να μπορέσετε να στείλετε το σκύλο για μερικά απορταρίσματα που να χρειάζονται να πηδήξει ένα φράχτη. Ό,τι κι αν κάνετε αποφύγετε μόνο τις επαναλήψεις, εδώ χρειάζεται δημιουργική φαντασία
Ένα παράδειγμα κακής εξάσκησης σκύλου ήταν αυτό που μου έδωσε ένας φίλος που έφερε μαζί του και την πεντάχρονη λάμπραντορ σκύλα του, όταν ήρθε να με επισκεφθεί. Το σκυλί ήταν εξαιρετικό σε όλων των ειδών τα απορταρίοματα με μία μόνο εξαίρεση. Προς μεγάλη μου έκπληξη, καθώς περπατούσαμε μια μέρα γύρω στη λιμνούλα που βρίσκεται κοντά στο σπίτι μου, ανακάλυψα ότι το σκυλί δεν είχε κολυμπήσει ποτέ του. Ο φίλος μου μου εξήγησε ότι στην περιοχή που ζούσε δεν υπήρχαν νερά κοντά και ποτέ δεν είχε μπει στον κόπο να πάει το σκύλο του στο νερό για να τον εκπαιδεύσει.
Τώρα πια ο σκύλος σας θα έχει καταλάβει τα πάντα γύρω από το απορτάρισμα και θα περιμένει με χαρά τις εκπαιδευτικές του εξόδους, γι' αυτό λοιπόν αρχίστε να του δυσκολεύετε τα πράγματα. Βάλτε τον να καθίσει μπροστά σας, πετάξτε το ομοίωμα πάνω από το κεφάλι του, κατευθείαν προς τα πίσω, αφήστε τον να κάθεται και περπατήστε ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση. Φωνάξτε τον προς το μέρος σας με το χέρι ή τη σφυρίχτρα και όταν φτάσει στη μέση της απόστασης σταματήστε τον με τη σφυρίχτρα και με τη χειρονομία «πίσω», ταυτόχρονα με την προφορική εντολή, στείλτε τον πίσω προς το ομοίωμα. Η απόσταση που μπορείτε να δουλέψετε μπορεί να φτάσει και τα εκατό μέτρα. Μια παραλογή της ίδιας άσκησης, που απαιτεί ένα αρκετά μεγάλο χωράφι, είναι το να βάλετε το σκύλο να καθίσει στο μέσον του χωραφιού, να πετάξετε δυο ομοιώματα προς τις δύο πλευρές του και απομακρυνθείτε καμιά πενηνταριά μέτρα. Μετά από λίγο στείλτε το σκύλο να απορτάρει το ένα. Μόλις ξεκινήσει σφυρίξτε του να σταματήσει. Μόλις καθίσει, γνέψτε του να φέρει το άλλο. Πάρτε το, βάλτε τον να καθίσει και στείλτε τον να φέρει και το άλλο που απόμεινε. Υπάρχουν και πολλές άλλες παραλλαγές. Ρίξτε ένα ομοίωμα μέσα σε βλάστηση έτσι που ο σκύλος να δει μόνο την πορεία που ακολουθεί κατά την πτώση του κι όχι την ακριβή του θέση και τότε στείλτε τον να το φέρει. Ρίξτε ένα ομοίωμα πάνω από τοίχο ή πέρα από νερό, έτσι που το σκυλί να μη το βλέπει και στείλτε το να το φέρει. Ρίξτε τρία ομοιώματα προς τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, το ένα μετά το άλλο και στείλτε το σκύλο να φέρει μόνο τα δύο ενώ το τρίτο το φέρνετε μόνος σας. Συνεχίστε εφευρίσκοντας νέες ιδέες στην εκπαίδευση για το απορτ.
Το προχωρημένο απορτ προορίζεται νια να προετοιμάσει το σκύλο για την επόμενη και πολύ πιο δύσκολη άσκηση, το απορτ στα τυφλά. Έτσι λοιπόν όσο πιο πολύ τον προετοιμάζετε κι όσο πιο σταδιακά τον διδάσκετε τις δυσκολίες του απορταρίσματος τόσο πιο εύκολα θα συνεχίσει ο σκύλος σας να εξελίσσεται. Σ' αυτό το στάδιο, όσο πιο πολύ μεγαλώνετε τις αποστάσεις των ομοιωμάτων κι όσο πιο πολύ τον αφήνετε να περιμένει από τη στιγμή που ρίχνετε το ομοίωμα μέχρι τη στιγμή που τον στέλνετε να το φέρει, τόσο πιο πολύ οξύνετε την ικανότητα του να σημειώνει και να θυμάται. Το σήμα «πίσω» είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του πόσο εκπληκτική μπορεί να είναι η μνήμη μερικών σκυλιών κι αν η άσκηση αυτή γίνεται με σταδιακή αύξηση του χρόνου και της απόστασης, οι πνευματικές ικανότητες του σκύλου σας μπορούν να εξελιχθούν και να βελτιωθούν.
Ένα καλό παράδειγμα, παρ' όλο που δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο ή σπάνιο είναι ένας νεαρός σκύλος που, αυτή τη στιγμή που γράφω, βρίσκεται στη μέση της εκπαίδευσης του. Πριν λίγους μήνες, αν έριχνα , ένα ομοίωμα που έβλεπε και περπατούσα μαζί του για περισσότερα από είκοσι πέντε μέτρα και περίμενα για λίγη ώρα (όση ώρα χρειαζόμουν για να γεμίσω και ν' ανάψω την πίπα μου) θα το είχε ήδη ξεχάσει. Αλλά τώρα περπατώντας γύρω από τη λιμνούλα κοντά στο σπίτι μου, μπορώ να τον σταματήσω, να τον βάλω να Ι καθίσει, να πετάξω ένα ομοίωμα, να συνεχίσω το περπάτημα με το σκύλο στο πλευρό μου για πάνω από εκατό μέτρα πριν του ζητήσω να καθίσει πάλι. Αν σταθώ εμπρός του μπορώ να δω την προσμονή στο πρόσωπο του καθώς περιμένει τη διαταγή «πίσω» που εκτελεί με άψογη ακρίβεια.
Ακόμα όμως και με πολύ έξυπνα σκυλιά, μικρά εμπόδια που μας φαίνονται απλά μπορεί για το μυαλό τους να είναι πολύ δυσάρεστα και αποπροσανατολιστικά. Για παράδειγμα αν πετάξετε ένα ομοίωμα και πάρετε το σκύλο στο πλευρό σας και περάσετε ένα ψηλό τοίχο και περπατήσετε άλλα τριάντα μέτρα πριν τον στείλετε πίσω, θα δείτε μάλλον ότι ο σκύλος θα τρέξει προς τον τοίχο και θα πηγαίνει πάνω κάτω σαν να έχει ξεχάσει το πού βρίσκεται το ομοίωμα. Η απάντηση είναι να του κάνετε περισσότερη εξάσκηση σε μικρότερες αποστάσεις μέχρι που να αποκτήσει τη σιγουριά ότι μπορεί να περνά κι όλα τα εμπόδια που θα υπάρχουν στο δρόμο του.
Το προχωρημένο απορτ εξαρτάται κύρια από τα μέσα που διαθέτετε, είτε πρόκειται για δημοτικό πάρκο, για χωράφι, για δάσος ή για παραλία. Αξιοποιήστε τη βλάστηση και την απόσταση. Μη φοβάστε να στέλνετε το σκύλο για απορτάρισμα, να τον σταματάτε στη μέση και είτε να τον στέλνετε σε άλλο ή να τον φωνάζετε πίσω. Διατηρήστε τον έλεγχο στο σκύλο σας και θα βρείτε αυτά τα μαθήματα πολύ εύκολα.
ΤΥΦΛΟ ΑΠΟΡΤ-ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ
Μέχρι τώρα όλες οι ασκήσεις ήταν για να προετοιμάσουν το σκύλο για το τυφλό απορτάρισμα όπου δεν ξέρει καν πού βρίσκεται το θήραμα. Το όνειρο κάθε κυνηγού με σκύλο είναι να βρεθεί σε κάποιο κυνήγι και να του ζητήσουν να στείλει το σκύλο του σε κάποιο μακρινό απορτ όπου αναφέρθηκε ότι έπεσε ένα πουλί και σε μεγάλο θαυμασμό και ζήλια των πέριξ να μπορέσει να οδηγήσει το σκύλο του χωρίς καθόλου φασαρία κοντά στο πεσμένο πουλί. Κι όμως η ικανότητα αυτή δεν είναι μόνο όνειρο, μπορείτε να το καταφέρετε αν η εκπαίδευση του σκύλου σας εξελισσόταν συνέχεια, από την εποχή που ήταν κουτάβι με τη στοιχειώδη πειθαρχία μέχρι τώρα με το προχωρημένο απορτ.
Ρόζα επαναφορά μπεκάτσας Αν ο σκύλος σας έχει συνηθίσει να εργάζεται ακόμη κι όταν είναι μακριά σας και να ανταποκρίνεται θετικά στη σφυρίχτρα κι επομένως βρίσκεται πάντα κάτω από τον έλεγχο σας, είναι καιρός να τον αρχίσετε στο τυφλό απορ. Όπως και στις υπόλοιπες πλευρές της εκπαίδευσης στην αρχή καλό είναι να διευκολύνετε τα πράγματα με το να δουλεύετε κοντά του. Στην περιοχή που συνήθως εργάζεστε με το σκύλο, αφού διώξετε απ' αυτήν όλα τα θηράματα εφ' όσον υπάρχουν, κρύψτε σε ένα σημείο με ψηλή χλόη, ένα ομοίωμα χωρίς να σας δει ο σκύλος και γυρίστε κοντά του. Περπατήστε τον κόντρα στον άνεμο, βάλτε τον να καθίσει γύρω στα δέκα μέτρα από εκεί που ξέρετε ότι βρίσκεται το ομοίωμα, υποχωρήστε και δώστε του το σήμα να «φέρει» δείχνοντας του την κατεύθυνση. Αν το δείτε διστακτικό θυμηθείτε ότι μέχρι τώρα είχε συνηθίσει σε ομοιώματα που έβλεπε όταν τα πετούσατε και παροτρύνετε τον με επιπλέον κινήσεις του χεριού που θα του δείχνετε τη σωστή διεύθυνση. Όπως θα τρέχει προς την περιοχή του ομοιώματος δώστε του τη γνωστή πια διαταγή «εκεί» και θα δείτε ότι με τη βοήθεια της μυρωδιάς του ομοιώματος που θα του φυσά ο αέρας στη μύτη θα το βρει γρήγορα. Μόλις το βρει φωνάξτε τον πίσω και παινέψτε τον και καλοπιάστε τον πολύ. Συνεχίστε την απλή αυτή άσκηση για μερικές εξορμήσεις μέχρι να σιγουρευτείτε ότι τα καταφέρνει στο τυφλό απορτάρισμα είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά σύμφωνα με το σήμα που του δίνετε με το χέρι. Πάντα όμως προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε τον άνεμο βοηθητικά για το σκυλί σ' αυτές τις πρώτες ασκήσεις απορταρίσματος στα τυφλά.
Το επόμενο βήμα είναι να γυρίσετε στην περιοχή που κάνετε συνήθως την εκπαίδευση. Βάλτε το σκύλο να καθίσει, απομακρυνθείτε και διώξτε τα τυχόν θηράματα, κρύβοντας ταυτόχρονα ένα ομοίωμα, γυρίστε πίσω, πάρτε το σκύλο, προχωρήστε και βάλτε τον να καθίσει σαν να πρόκειται να τον στείλετε να βρει το κρυμμένο ομοίωμα. Βγάλτε τότε ένα άλλο ομοίωμα και πετάξτε το φανερά σε μέρος που να μπορεί να δει, αλλά σε κατεύθυνση αντίθετη από το πρώτο. Μετά από λίγο στείλτε το σκυλί να βρει το πρώτο. Προφανώς θα θέλει να τρέξει να φέρει το δεύτερο ομοίωμα που είδε κιόλας. Μην τον αφήσετε και γνέψτε του να στραφεί προς το κρυμμένο. Μόλις το φέρει κάντε του πολλές χαρές, βάλτε τον να καθίσει και πηγαίνετε ο ίδιος να φέρετε το δεύτερο ομοίωμα. Το όλο θέμα των πρώτων αυτών απόρτ στα τυφλά είναι να βάλουν στο μυαλό του σκύλου ότι όταν του γνέφετε προς μια συγκεκριμένη διεύθυνση θα βρει οπωσδήποτε ένα ομοίωμα (θήραμα).
Όπως θα προχωρείτε στα μαθήματα θα καταλάβετε πόσο γρήγορα θα πρέπει να πηγαίνετε. Κρύψτε αρκετά ομοιώματα πίσω από τοίχους, πέρα από ρυάκια, κάτω από θάμνους ή όπου αλλού μπορείτε. Πάρτε στη συνέχεια το σκύλο και προχωρήστε αργά στην περιοχή όπου τα έχετε κρύψει. Καθώς θα πλησιάζετε κάθε κρυμμένο ομοίωμα, ρίχνετε μια τουφεκιά δίνοντας έτσι στο σκύλο το σήμα να πέσει κάτω λόγω του πυροβολισμού. Στη συνέχεια στείλτε τον να βρει το κρυμμένο ομοίωμα, κάνοντας χαρές όταν ο σκύλος γυρίζει μ' αυτό. Σ' αυτό το στάδιο επιτρέπεται να στέλνετε το σκύλο μέχρι σε έξι απορτ, μην πάψετε όμως να τον παρατηρείτε, αν τον δείτε να αρχίζει να θεωρεί δικά του τα ευρήματα του μειώστε τον αριθμό.
Καθώς η ικανότητα του σκύλου σας στο τυφλό απορτάρισμα βελτιώνεται, μπορείτε να αρχίσετε να του βάζετε μπαλάκια του τένις. Για να τον βοηθήσετε, τρίψτε το μπαλάκι στα μαλλιά ή στη μασχάλη σας για να του δώσετε τη μυρωδιά σας που θα μπορεί να αναγνωρίσει ο σκύλος. Μόλις καταλάβει ότι τα μπαλάκια του τένις είναι για απορτάρισμα, κάντε μια βόλτα πριν και ρίξτε μερικά με τη ρακέτα στη γύρω περιοχή, μέσα σε φτέρες, σε χαμόθαμνα, σε χορτάρι. Χρησιμοποιήστε τα για να στείλετε το σκύλο σε τυφλό απορτάρισμα Οι περισσότεροι μπορούν να βρουν μια παλιά ρακέτα και καμιά δωδεκάδα μπαλάκια. Κι εδώ η φαντασία είναι , η λέξη κλειδί. Κρύψτε τα πίσω από τοίχους, πάνω από ρέματα και στη συνέχεια με υπομονή δουλέψτε με το σκύλο σας τις χειρονομίες: πίσω, αριστερά, δεξιά, ευθεία, και την εντολή «εκεί» καθώς πλησιάζει το σημείο. Όπως και με όλες τις άλλες τεχνικές, η άσκηση φέρνει την τελειότητα κι αν συνεχώς δυσκολεύετε τα πράγματα θα πάρετε την ανταμοιβή σας καθώς θα βλέπετε το σκυλί να γίνεται ένα τέλειο κυνηγόσκυλο.
ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΕ ΝΕΡΟ
Μέχρι τώρα ο σκύλος σας θα έχει αποκτήσει εμπειρία στο να κολυμπά σε οτιδήποτε είδους νερό έχετε στη διάθεση σας, κάνοντας και μερικά απορταρίοματα. Όπως θα μεγαλώνει η άνεση και η αποτελεσματικότητα του σκύλου μέσα στο νερό μπορείτε να τον βάλετε σε πιο προχωρημένες ασκήσεις. Μην ξεχνάτε όμως ότι ο σκύλος σας είναι ένας αθλητής και πρέπει να είναι προετοιμασμένος από φυσική άποψη για την προχωρημένη δουλειά. Αν το σκυλί είναι κουρασμένο από την εκπαίδευση στην ξηρά, δεν το βλέπετε συνήθως, μια και στην ξηρά έχει συχνά τη δυνατότητα να στέκεται και να ξεκουράζεται κι αρχίζει να δείχνει φανερά την κούραση του όταν πραγματικά είναι πολύ καταπονημένος. Έτσι κι αλλιώς στο τέλος της μέρας το σκυλί θα είναι τόσο κουρασμένο που θα πέφτει ξερό στο αυτοκίνητο και θα κοιμάται από τη στιγμή που θα μπαίνει μέσα για να γυρίσετε σπίτι.
Στη διάρκεια, όμως, της ημέρας αν παρατηρήσετε κάποια συμπτώματα, όπως πιο αργό ρυθμό δουλειάς, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να το δεχτείτε γι' αυτό που είναι και να του δώσετε την ευκαιρία να ξεκουραστεί.
Oλεθρος σε επαναφορά παπιού Όταν όμως το σκυλί κολυμπά δεν έχει περιθώρια μικρών στάσεων για να ανακτήσει ενέργεια, όπως οι άνθρωποι που μπορούν να γυρίσουν ανάσκελα και να ξεκουραστούν για λίγο, ένα σκυλί πρέπει να κολυμπά συνέχεια γιατί αλλιώς θα πνιγεί. Από τη στιγμή που το σώμα του αρχίζει να πλέει στο νερό μέχρι τη στιγμή που τα πόδια του θα ξαναπατήσουν στην ακρογιαλιά όταν θα βγαίνει, κινείται συνέχεια. Ένα ακόμα θέμα είναι το κρύο. Το νερό απορροφά θερμότητα είκοσι φορές πιο γρήγορα από τον αέρα κι επομένως ο σκύλος έχει στη διάθεση του περιορισμένο χρόνο που μπορεί να διατηρήσει τις φυσικές του ικανότητες με ασφάλεια μέσα στο νερό. Και το πιο σημαντικό ο σκύλος δεν μπορεί να καταλάβει πότε πρέπει να βγει έξω ή ότι πρέπει να κρατήσει αρκετή ενέργεια και για την επιστροφή του.
Ένα σκυλί που βλέπει εμπρός του να κολυμπά ένα πουλί ξεχνάει όλα τα άλλα από την απόφαση του να το πιάσει έτσι όταν πια εξαντλημένο γυρνά προς τα έξω δεν έχει πάντα την απαιτούμενη ενέργεια που θα το οδηγήσει στη στεριά. Αλλά ακόμα κι αν τα καταφέρει το καρδιαγγειακό του σύστημα μπορεί πια να έχει καταστραφεί. Έτσι αν υπάρχει και η παραμικρή πιθανότητα να χρησιμοποιήσετε το σκύλο σας μέσα σε νερό, θα πρέπει να κάνετε μεγάλη προσπάθεια για να τον εκπαιδεύσετε σωστά τόσο από άποψη υπακοής όσο και από άποψη φυσικής κατάστασης.
Πριν αρχίσετε να εκπαιδεύετε το σκύλο στις αλλαγές κατεύθυνσης μέσα στο νερό, θα πρέπει να ανταποκρίνεται άψογα στα σήματα με χειρονομίες έξω στη στεριά- Τώρα στην ξηρά θα πρέπει να ρίχνετε ένα ομοίωμα δεξιά ή αριστερά του ή και πάνω από το κεφάλι του, να τον κρατάτε καθισμένο και να του δίνετε την εντολή να πάει δεξιά ή αριστερά ή προς τα πίσω. Εδώ πάντα έχετε την ασφάλεια ότι αν ο σκύλος ακολουθήσει λάθος διεύθυνση μπορείτε να τον σταματήσετε και να τον ξαναστείλετε. Ένα μέρος επίσης αυτού του σταδίου της υπακοής των χειρονομιών είναι αφού έχετε στείλει το σκυλί προς μία κατεύθυνση να το σταματάτε στη μέση και να το στέλνετε προς μια άλλη. Αν ο σκύλος έχει φτάσει σ' αυτό το στάδιο μπορείτε να κάνετε το ίδιο και μέσα στο νερό, πετώντας του ένα ομοίωμα και στέλνοντας τον να το πιάσει. Καθώς έχει ξεκινήσει προς την κατεύθυνση του, σφυρίζετε να σταματήσει. Ο σκύλος βέβαια δεν μπορεί να καθίσει μέσα στο νερό αλλά θα πρέπει να ανταποκριθεί στο σφύριγμα με το να επιβραδύνει το ρυθμό του και να κοιτάξει προς τα πίσω. Τότε κι εσείς του γνέφετε να κατευθυνθεί προς ένα άλλο ομοίωμα Αν έχετε κάνει καλή δουλειά στην ξηρά, δε θα χρειαστεί και πολύ το σκυλί για να μάθει και την τεχνική στο νερό, να κάνει ένα ημικύκλιο κολυμπώντας μόλις ακούσει το σφύριγμα της στάσης. Αρχίστε με μικρές αποστάσεις μέσα στο νερό και προχωρήστε σε μεγαλύτερες όπως ο σκύλος θα βελτιώνεται.
Στα τυφλά απορταρίσματα στο νερό θα δείτε ότι είναι πραγματικά ευεργετικό που τον μάθατε να του δίνετε την κατεύθυνση με το χέρι. Η τεχνική στο νερό είναι ακριβώς η ίδια με αυτή στην ξηρά. Πρώτα θα έχετε κρύψει ένα ομοίωμα πάνω σε κάποιο βραχάκι ή σε χορτάρια έτσι που να μην πλέει ούτε να μπορεί να παρασυρθεί από το νερό. Γυρίστε με το σκύλο σας στην όχθη που ξέρετε ότι είναι κρυμμένο, δώστε του την κατεύθυνση που θέλετε να κολυμπήσει και δώστε του την εντολή να το φέρει. Τις πρώτες μια δυο φορές το πιο πιθανό είναι να πηδήξει μέσα, να ανοιχτεί και μετά να σας κοιτάξει για οδηγίες. Μην του δίνετε οδηγίες που να τον απομακρύνουν πολύ από το ομοίωμα αλλά διευκολύνετε τον όσο μπορείτε. Καθώς θα γίνεται καλύτερος στη δουλειά του στο νερό θα μπορείτε να του αυξάνετε τις αποστάσεις.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες κυνηγόσκυλων με το νερό είναι να κάνουν το σκύλο τους να περάσει ένα ρυάκι, ένα ποταμάκι ή ένα κανάλι, να περάσει στην απέναντι όχθη και να την ανέβει στην πορεία ενός απορταρίοματος στα τυφλά. Τα περισσότερα σκυλιά φαίνονται να μην ξέρουν τι ακριβώς θέλει ο κύριος τους και ο μόνος τρόπος για να πετύχετε το παραπάνω είναι να χρησιμοποιείτε το νερό όσο πιο συχνά μπορείτε σαν ένα εμπόδιο που πρέπει να περάσει μέχρι να φτάσει το ομοίωμα Αν ο σκύλος τα πάει καλά με το δεξιά, αριστερά και πίσω που τον στέλνετε με χειρονομίες, θα πρέπει να ελαττώσετε τις αποστάσεις όταν τον βάλετε να περνά και νερό.
Το νερό είναι ένα ακόμα στοιχείο ή εμπόδιο για το μυαλό του σκύλου κι αν ο σκύλος σας είναι συνηθισμένος σε απορταρίσματα πενήντα ή εκατό μέτρων στην ξηρά, αν πρόκειται να περάσει και νερό η απόσταση πρέπει να μειωθεί κατά 50% τουλάχιστον. Μη δυσκολεύετε τα πράγματα για το σκύλο. Μην ξεχνάτε ότι τόσο εσείς όσο και ο σκύλος δεν υπολογίζει τίποτα περισσότερο από ένα επιτυχημένο απορτάρισμα μετά το κυνήγι, γι1 αυτό καλύτερα είναι να μην τον μπερδεύετε χωρίς λόγο. Αν ρίξετε ένα ομοίωμα στην απέναντι όχθη ενός ρυακιού σε μέρος που το σκυλί μπορεί να το δει, στείλτε τον με την εντολή «φέρτο» και δώστε του την κατεύθυνση. Μόλις φτάσει στην απέναντι όχθη, σταματήστε τον, βάλτε τον να καθίσει και δώστε του το σήμα με το χέρι με την εντολή και πάλι «φέρτο». Καθώς θα συνηθίζει στις γνωστές του πια χειρονομίες που τον κατευθύνουν, δε θα συναντήσει καμιά δυσκολία και στο τυφλό απσρ.
Αν κάθε φορά που μπαίνουν στο νερό, φέρνουν κι |από ένα ομοίωμα, τα πιο πολλά σκυλιά νομίζουν ότι στο νερό είναι που βρίσκονται τα ομοιώματα Δείχνουν μια φανερή απροθυμία να βγουν απ' το νερό, πηγαίνουν στην απέναντι όχθη, όπου δεν τα βλέπετε και πηγαινοέρχονται πάνω κάτω. Ακόμα και τα πιο καλογυμνασμένα σκυλιά στην περίπτωση αυτή φαίνονται να ξεχνούν τις διαταγές του κυρίου τους. Αυτό όμως μπορείτε να το αποφύγετε αν δε δίνετε στο νερό μεγαλύτερη σημασία από τα υπόλοιπα εμπόδια, όπως π.χ. οι τοίχοι. Να θυμάστε πάντα να σταματάτε το σκύλο στην κορυφή της απέναντι όχθης, λίγο πριν χαθεί από τα μάτια σας, μια και αυτή θα είναι η τελευταία σας ευκαιρία να του δώσετε τις τελευταίες οδηγίες του.
Σαν παράδειγμα αναφέρω το σκυλί ενός φίλου που κάποια φορά κυνηγούσαμε μαζί. Ο σκύλος ήταν καλογυμνασμένος αλλά ποτέ δεν είχε την ευκαιρία να περάσει από νερό και να ξαναβγεί για να βρει το θήραμα. Ο φίλος μου έριξε μια πάπια που πήγε κι έπεσε στη μέση σ' ένα μικρό νησάκι γύρω στα είκοσι πέντε μέτρα από την όχθη. Το πουλί φάνηκε ότι είχε πεθάνει κι έτσι το απορτάρισμα ήταν εύκολο. Το σκυλί δεν είχε δει πού έπεσε το πουλί αλλά κατάλαβε αμέσως την κατεύθυνση που έπρεπε να ακολουθήσει. Κολύμπησε με ενθουσιασμό με το λαιμό τεντωμένο και το κεφάλι ψηλά προσπαθώντας να πάρει τη μυρωδιά του πουλιού που δεν μπορούσε να δει... Ο ιδιοκτήτης του σκύλου τον οδηγούσε πολύ όμορφα προς το νησί και σε λίγο το σκυλί έφτασε στην όχθη του νησιού κοιτώντας τον κύριο του για παραπέρα οδηγίες. Όσες φορές όμως κι αν του είπε «πίσω» ο σκύλος φαινόταν πεισμένος ότι το πουλί βρισκόταν στο νερό και δεν απομακρυνόταν απ" αυτό. Το σκυλί του φίλου μου δεν το βρήκε το πουλί και μετά από λίγο τον φωνάξαμε πίσω.
Εγώ είχα μαζί μου ένα πολύ πιο νεαρό και με λιγότερη πείρα σκύλο, αλλά που είχε συνηθίσει να παίρνει οδηγίες από μεγαλύτερες αποστάσεις και να απορτάρει και πέρα από νερό. Και μάλιστα πολύ λίγα από τα απορτ που είχε κάνει κι είχαν σχέση με νερό, είχαν γίνει μέσα στο νερό. Όταν φωνάξαμε το σκύλο πίσω, έστειλα το δικό μου που τον οδήγησα κατευθείαν στην ακτή του μικρού νησιού. Όταν έφτασε του σφύριξα να σταματήσει και τον διέταξα να καθίσει. Το σκυλί με κοίταξε με προσδοκία και του έδωσα το σήμα «πήγαινε ευθεία προς τα πίσω». Καθώς εξαφανιζόταν μέσα στη βλάστηση του φώναξα «εκεί» για να του δείξω ότι βρισκόταν κοντά στο πουλί. Ο σκύλος εμφανίστηκε μετά από λίγο με την πάπια στο στόμα και ήρθε κατευθείαν πίσω. Ο νεαρός σκύλος δε διέθετε την πείρα του μεγάλου αλλά είχε το πλεονέκτημα ότι είχε αρκετή εμπειρία από απορταρίσματα πέρα από νερό.
ΔΙΠΛΟ ΑΠΟΡΤ - ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ
¨Ολεθρος σε διαταγή επιστροφής ! Το πιο δυσάρεστο πράγμα ίσως που μπορεί να σας συμβεί στο κυνήγι είναι όταν ένας σκύλος που γυρίζει από ένα απορτάρισμα με το θήραμα να σπάσει τη διαδικασία και να πάει για ένα άλλο. Τώρα στην ξηρά κάτι τέτοιο μπορείτε να το αποφύγετε εύκολα με τη σφυρίχτρα, αλλά στο νερό είναι λίγο πιο δύσκολο. Αν όμως έχετε προετοιμάσει το σκύλο καλά να υπακούει τις χειρονομίες κι αν έχει μάθει τη λέξη «όχι» ή «μη» τότε δε θα συναντήσετε και πολλές δυσκολίες με το διπλό απορτάρισμα.
Με δύο ομοιώματα στο χέρι, πάρτε το σκύλο και πηγαίνετε τον στην άκρη του νερού όπου τον διατάζετε να καθίσει. Πετάξτε το ένα ομοίωμα που μπορεί να δει κι ο σκύλος. Δώστε του την κατεύθυνση και στείλτε τον. Όταν σ σκύλος βρίσκεται στα μισά της επιστροφής πετάξτε το άλλο ομοίωμα πάνω από το κεφάλι του. Αν ο σκύλος διστάσει και δείξει την πρόθεση να πάει προς το δεύτερο πέστε του αμέσως «όχι» και ενθαρρύνετε τον να έρθει προς το μέρος σας. Μόλις βγει από το νερό κι αφού πάρετε το ομοίωμα που κρατάει μετά από λίγο μπορείτε να τον στείλετε για το δεύτερο.
Σ' αυτό το στάδιο θα ήταν πολύ καλό αν είχατε κι ένα μεγάλο και καλογυμνασμένο σκύλο. Αφού πάρετε το πρώτο ομοίωμα από το νεαρό σκύλο στείλτε το μεγαλύτερο για το δεύτερο ενώ κρατάτε το μικρό καθισμένο όση ώρα ο μεγαλύτερος πηγαίνει, φέρνει και σας δίνει το δεύτερο ομοίωμα. Μόλις μάθει το νεαρό σκυλί ότι μπορεί να αγνοεί τον άλλο, μπορείτε να τον στέλνετε για το δεύτερο ομοίωμα ενώ ο πρώτος επιστρέφει ακόμα. Στην αρχή όμως αποφύγετε να στείλετε το μεγαλύτερο σκύλο αμέσως μόλις γυρίσει ο μικρός. Καθώς ο μικρός θα μαθαίνει θα μπορείτε να πετάτε το δεύτερο ομοίωμα πάνω από το κεφάλι του πρώτου και να στέλνετε κατευθείαν και το δεύτερο. Τα δυο σκυλιά θα ανταμώνουν μέσα στο νερό αλλά θα αγνοούν το ένα την παρουσία του άλλου.
ΟΠΛΟ
Σ' όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης ενός σκύλου θα πρέπει να κάνετε επαναλήψεις των προηγούμενων μαθημάτων έτσι που όλα μαζί να μπλέκονται για να δώσουν στο τέλος τη συμπεριφορά του σκύλου την ημέρα του κυνηγιού. Την ημέρα που ο σκύλος θα σας δει με το τουφέκι θα παραξενευτεί γιατί θα του δίνετε μια διαφορετική εικόνα από τη συνηθισμένη. Τώρα θα κρατάτε ένα άγνωστο αντικείμενο. Δείξτε λοιπόν κατανόηση. Αρχίστε με το πρόγραμμα της εκπαίδευσης που κάνατε μέχρι σήμερα από την πρώτη μέρα μέχρι τώρα. Περπατήστε τον στο πλευρό, περπατήστε τον σε ζιγκ ζαγκ με μεταβλητή ταχύτητα κι όταν σταματάτε κάθεται. Αφήστε τον να κάθεται απομακρυνθείτε και ξαναγυρίστε κοντά του.
Όπως ακριβώς συνηθίσατε το σκύλο σας στον ήχο του τουφεκιού έτσι πάλι βάλτε ένα βοηθό να απομακρυνθεί καμιά εικοσαριά μέτρα και να ρίξει στον αέρα. Παρατηρήστε το σκυλί μήπως δείξει συμπτώματα εκνευρισμού. Αν φοβηθεί αφήστε την άσκηση για μια άλλη μέρα. Αν όχι πλησιάζετε το όπλο πέντε μέτρα π φορά και πυροβολείτε (ο βοηθός) μέχρι να φτάσει να ρίξει πάνω ακριβώς από το κεφάλι του σκύλου. Ο λόγος που ξεκινάτε από τόσο μακριά είναι απλά προληπτικός Μπορεί να νομίζετε ότι σ' αυτό το στάδιο παραείμαι προσεκτικός αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι δεν πρέπει κανείς να διακινδυνεύει τίποτα όταν εισάγει είναι καινούριο στοιχείο στην εκπαίδευση του σκύλου. Από δω και πέρα παίρνετε το όπλο σας μαζί κάθε φορά που μπορείτε.
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΟΛΑ ΜΑΖΙ
Όπως είπα και σε άλλα κεφάλαια, θα έχετε πια εκπαιδεύσει αργά και συστηματικά το σκύλο σας, κάθε φορά που θα εισάγετε κάποιο καινούριο στοιχείο θα επαναλαμβάνετε τα προηγούμενα από την αρχή και θα προχωράτε. Τώρα όμως που το σκυλί έμαθε και να ξεφωλιάζει είναι πια από κάθε άποψη πλήρως εκπαιδευμένο, πράγμα που δεν το κάνει όμως ακόμα ένα πραγματικό κυνηγόσκυλο αυτό έρχεται μόνο με την πείρα. Μπορείτε να παρομοιάσετε το σκύλο σας τώρα με έναν απόφοιτο πανεπιστημίου. Ανεξάρτητα από το πόσο έξυπνο είναι το άτομο ή πόσο ταλαντούχο, είναι η πείρα που αποκτά όταν εργάζεται στο συγκεκριμένο επάγγελμα που ολοκληρώνει τον επαγγελματία.
Στην περίπτωση του σκύλου είναι το πραγματικό κυνήγι που θα τον βοηθήσει να αναπτυχθεί, σε μια δυο περιόδους, σε ένα τέλειο κυνηγόσκυλο που θα σας κάνει να αισθάνεστε περήφανοι. Μπορείτε όμως ακόμα να κάνετε πολλά που θα βοηθήσουν στο ραφινάρισμα της εκπαίδευσης του. 0 καλύτερος τρόπος για την τελειοποίηση της εκπαίδευσης του, όπου θα συμπεριλάβετε όλα όσα έχει μάθει μέχρι τώρα, είναι να μιμηθείτε μια πραγματική ημέρα κυνηγιού. Αφήστε το σκύλο στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο και ξεκινήστε με τρία ζωντανά περιστέρια και μισή δωδεκάδα νεκρά θηράματα τρία κουνέλια και Τρεις φασιανοί ή ό,τι άλλο θήραμα μπορείτε να διαθέσετε. Φτιάξτε το σκηνικό σας με όση φαντασία διαθέτετε, έτσι που να δώσετε στο σκύλο όσο γίνεται περισσότερες εμπειρίες. Όταν θα έχει κρύψει τα θηράματα και τα περιστέρια για το ξεφώλιασμα, γυρίστε στο σκύλο, Για να θυμάστε ην ακριβή θέση των θηραμάτων, είναι μια καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε μικρά πασαλάκια που να σας χρησιμεύουν για δείκτες. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από το να μην είστε σίγουρος κάποια στιγμή για το πού είναι κρυμμένο ένα πουλί!
Ντυθείτε σαν να πηγαίνατε για πραγματικό κυνήγι, με το όπλο σας και το σκύλο στο πλευρό. Αν το σκυλί είναι πόιντερ ή σπρίνγκερ, θα πρέπει να το κατευθύνετε κόντρα στον άνεμο. Όποιο άγριο θηρίο βρεθεί στο δρόμο σας θα είναι έξτρα τύχη βέβαια. Η όλη ιδέα όμως των κρυμμένων θηραμάτων είναι να δοκιμάσετε το σκύλο σας ενώ εσείς εξακολουθείτε να διατηρείτε τον πλήρη έλεγχο με το να βάζετε το σκύλο να αποδίδει σε όλο το πλάτος της εκπαίδευσης του, να περπατά στο πλευρό σας, να ψάχνει, να πέφτει κάτω όταν σταματάτε, να πέφτει όταν σφυράτε με τη σφυρίχτρα, να στέκεται εκεί που έπεσε ακίνητος όταν πυροβολείτε κι όση ώρα απομακρύνεστε για να φέρετε το υποτιθέμενο θήραμα.
Καθώς πλησιάζετε προς το πρώτο ζώο, προσπαθήστε να είστε ψύχραιμος έτσι ώστε η διαδικασία της τουφεκιάς και του απορταρίσματος να γίνει τέλεια χωρίς τσαπατσουλιές ούτε από το σκύλο ούτε από τη μεριά σας. Πυροβολήστε τη στιγμή που το σκυλί θα σας έχει γυρισμένη την πλάτη και βεβαιωθείτε ότι πέφτει στο άκουσμα της. Μετά από λίγο στείλτε τον για το απορτάρισμα. Όπως θα πλησιάζει το μέρος που ξέρετε ότι είναι κρυμμένο το θήραμα, ενθαρρύνετε τον λέγοντας του «εκεί». Πάρτε το θήραμα που θα πρέπει να σας φέρει άψογα, βάλτε το στην τσάντα και δώστε του να καταλάβει ότι σας ευχαρίστησε μ' αυτό που έκανε. Καλό θα είναι να έχετε προγραμματίσει τα απορταρίσματα και τα ξεφωλιάσματα εναλλακτικά και να έχετε χρησιμοποιήσει τη φαντασία σας και τις δυνατότητες που σας δίνει η περιοχή ώστε να έχετε ένα απορτάρισμα από σύθαμνα, άλλο αφού περάσει νερό, άλλο πάνω από τοίχο κλπ. Όταν θα έχετε συμπληρώσει τον κύκλο τότε θα έχετε δει την απόδοση του σε κάθε στάδιο της εκπαίδευσης του και θα ξέρετε ποιες περιοχές θα χρειάζονται περισσότερη προσοχή και περαιτέρω δουλειά.
Αν απ' την άλλη, ικανοποιηθείτε απόλυτα από την απόδοση του, μην αφεθείτε, αλλά συνεχίστε την τελειοποίηση του συστηματικά μέχρι την αρχή της κυνηγετικής περιόδου. Ο τύπος αυτός της εκπαίδευσης βασίζεται στην αρχή μιας συνεχούς προόδου από την ημέρα μηδέν σχεδόν του κουταβιού μέχρι το δεύτερο σχεδόν έτος του σκύλου σας κι αν ακολουθήσετε το πρόγραμμα, τώρα πια τόσο εσείς όσο κι ο σκύλος θα απολαμβάνετε αυτές τις εκπαιδευτικές εξόδους σας.


Σχετικά άρθρα:
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ 3-9 ΜΗΝΩΝ