new

16 Μαΐ 2012

Ντράτχααρ


Deutsch Drahthaar, Το Γερμανικό σκληρότριχο Ντράτχααρ
 
Γενική εμφάνιση : Ο Γερμανικός σκληρότριχος [ wirehaired ]δείκτης είναι ένα μυώδες, μέσου μεγέθους σκυλί . Ισορροπημένα στο μέγεθος και γεροδεμένα. Tα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φυλής είναι το σκληρό τρίχωμα για την ανθεκτικότητα στις δύσκολες καιρικές και εδαφικές συνθήκες. Ο χαρακτήρας του είναι ευφυής, ενεργητικός και παθιασμένος κυνηγός.

Μέγεθος, αναλογία : Το ύψος των σκύλων πρέπει να είναι από 61-68 στα αρσενικά και 57 -64 στα θηλυκά στους ώμους. Για να εξασφαλισθεί η διατήρηση της ποιότητα της εργασίας της φυλής πρέπει τα σκυλιά που είναι είτε πέρα ή είτε κάτω από το προσδιορισμένο ύψος να τιμωρούνται σοβαρά. Το σώμα είναι λίγο μακρύτερο από το ύψος , σε αναλογία δέκα προς εννέα. Ο Γερμανικός wirehaired δείκτης είναι ένας ευπροσάρμοστος κυνηγός με ευκινησία και αντοχή στο κυνηγότοπο. Οι σωστές αναλογίες σε μέγεθος και η ισορροπία είναι ουσιαστικά για την υψηλή απόδοση.

Κεφάλι : Το κεφάλι του είναι συγκρατημένα μακρύ. Τα μάτια είναι καφετιά, μέσου μεγέθους, ωοειδεί στο περίγραμμα, φωτεινά και με προεξέχοντα φρύδια. Τα κίτρινα μάτια δεν είναι επιθυμητά. Τα αυτιά στρογγυλεύονται αλλά όχι πολύ και κρεμούν κοντά στο ύψος της σιαγόνας. Το κρανίο ευρύ και το ινιακό κόκκαλο όχι πάρα πολύ προεξέχον.
Το ρύγχος είναι αρκετά μακρύ με το ρινικό κόκκαλο ευθύ, ευρύ και παράλληλο με την κορυφή του κρανίου. Η μύτη είναι σκοτεινή καφετιά με ανοικτά ρουθουνια. Μια μύτη με χρωματισμό σάρκας πρέπει να τιμωρείται. Τα χείλια είναι μικρά και κοντά στο σαγόνι και γενειοφόρα. Τα σαγόνια είναι ισχυρά και με ένα πλήρες κλείσιμο συνιστούν ένα αληθινό ισχυρό δάγκωμα ψαλιδιού.
Λαιμός, Σώμα: Ο λαιμός είναι μέσου μήκους, που σχηματίζει αψίδα ελαφρώς και απαλλαγμένος από δίπλες. Η ολόκληρη πίσω γραμμή της πλάτης εμφανίζει μια αντιληπτή κλίση προς τα κάτω στο καπούλι ζώου. Το δέρμα είναι σφιχτό σ’ όλο σώμα. Το στήθος είναι βαθύ και ευρύχωρο με τα πλευρά να φαίνονται καθαρά.
Η πλάτη είναι κοντή, ευθεία και ισχυρή. Οι οσφυϊκές χώρες είναι τεντωμένες και λεπτές. Τα ισχία είναι ευρέα με το καπούλι ζώου να στρογγυλεύεται ωραία. Η ουρά κρατείται ψηλά, ή επάνω από τον οριζόντιο άξονα όταν το σκυλί είναι σε επιφυλακή. Η ουρά κόπτεται περίπου στα δύο-πέμπτα του αρχικού μήκους της.
Μπροστινά άκρα : Οι ώμοι τοποθετούνται καλά πίσω. Τα μπροστινά πόδια είναι ίσια με τους αγκώνες στενούς. Τα κόκκαλα των ποδιών δεν είναι επίπεδα αλλά στρογγυλεύουν, ισχυρά, αλλά όχι βαρειά ή χονδροειδή ώστε να αντιστρατευτούν τη φυσική ευκινησία του σκυλιού. Οι πατούσες με κυκλικό περίγραμμα, με δάκτυλα κοντά και ντυμένα με «μαξιλάρια» τριχώματος πυκνά και σκληρά, και τα νύχια ισχυρά και αρκετά βαριά.

Οπίσθια άκρα : Οι μηροί είναι ισχυροί και μυϊκοί. Τα οπίσθια πόδια είναι συγκρατημένα και, όπως εμφανίζονται από πίσω, παράλληλα.

Τρίχωμα : Το λειτουργικό νευρικό του τρίχωμα είναι το πιό διακριτικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της φυλής. Ένα σκυλί πρέπει να έχει ένα σωστό τρίχωμα για να είναι του σωστού τύπου. Η γούνα του το κάνει να είναι ανθεκτικό και, ως ένα ορισμένο βαθμό, αδιάβροχο (water-repellent) . Κάτω από το εξωτερικό τρίχωμα, έχει ένα στρώμα λεπτότερου και πυκνότερου τριχώματος (undercoat ) που είναι αρκετά πυκνό ώστε τον χειμώνα να μονώνει ενάντια στο κρύο αλλά γίνεται τόσο λεπτό το καλοκαίρι ώστε να είναι σχεδόν αόρατο.
Το διακριτικό εξωτερικό τρίχωμα είναι ευθύ, σκληρό, νευρικό και επίπεδο και είναι από 2 έως 4 cm στο μήκος. Το εξωτερικό τρίχωμα είναι αρκετα μακρύ ώστε να προστατεύσει το σκυλί από τα πυκνά και σκληρά κλαδιά, αλλά όχι τόσο ώστε να κρύψει το περίγραμμα του σκυλιού. Στα χαμηλότερα των ποδιών το τρίχωμα είναι κοντύτερο και μεταξύ των δακτύλων είναι μαλακότερης σύστασης. Στο κρανίο το τρίχωμα είναι φυσικά κοντό και κατάλληλο. Πέρα από τους ώμους και γύρω από την ουρά είναι πολύ πυκνό και βαρύ. Η ουρά είναι ωραία ντυμένη, ιδιαίτερα στο κάτω μέρος. Τα φρύδια είναι ντυμένα με ισχυρή, ευθεία τρίχα. Η γενειάδα και τα μουστάκια είναι μέσου μήκους. Οι τρίχες στα σκούρα μπαλώματα (συκωτι) ενός καφέ-άσπρου σκυλιού μπορούν να είναι κοντύτερες από τις άσπρες τρίχες.
Ένα κοντό ομαλό , ένα μαλακό woolly , ή ένα υπερβολικά μακρύ τρίχωμα, πρέπει να τιμωρούνται σοβαρά.
Διατηρώντας μια σκληρή, νευρική σύσταση, το τρίχωμα των κουταβιών μπορεί να είναι κοντύτερο από αυτό ενός ενήλικου .

Χρώμα : Η γούνα ( τρίχωμα ) είναι συκώτι και άσπρο, (συνήθως είναι συκώτι και άσπρη καθορισμένο), συκώτι roan, είτε σκέτο συκωτί . Το κεφάλι είναι πάντα είναι συκωτί , μερικές φορές με μια άσπρη βούλα . Τα αυτιά είναι συκώτι. Το μαυρόστικο είναι χρώμα αποδεκτό και δεν τιμωρείται, απλά από τον κανονισμό αναπαραγωγής(επειδή δεν επιθυμούν τα ολόμαυρα) ορίζεται σαφέστατα ότι το μόνο που δεν επιτρέπεται να κάνει είναι να ζευγαρώσει με όλο καφέ σκύλο. Ζευγαρώνει με καφέστικτό ή με μαυρόστικτό.

Βηματισμός : Το σκυλί πρέπει να αξιολογηθεί σε έναν μέτριο βηματισμό. Η μετακίνηση είναι ελεύθερη και ομαλή με καλή κίνηση στα μπροστινά άκρα και καλή οδήγηση με ισχύ στα οπίσθια. Το topline πρέπει να παραμείνει σταθερό.

Ιδιοσυγκρασία : Με αξιόπιστη ιδιοσυγκρασία, είναι κατά περιόδους σε απόσταση και μη φιλικός προς τους ξένους , αλλά είναι ένας πιστός και στοργικός σύντροφος της οικογένειας και του αφεντικού και αρκετά ..άτεγκτος φύλακας του σπιτιού . Θέλει αρκετή προσοχή στις συναναστροφές του με τα άλλα σκυλιά, ιδιαίτερα τα αρσενικά λόγω του πολύ ισχυρού και ιδιαίτερα σκληρού του «δαγκώματος» .
Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων του 1800 στη Γερμανία έπεσε η φεουδαρχία και τότε πολλά μεγάλα κομμάτια εδάφους που ανήκαν στους ευγενείς έγιναν δημόσια έκταση . Ως αποτέλεσμα της βιομηχανικής επανάστασης στην Ευρώπη, η αναδυόμενη μέση κλάση ήταν πιό εύπορη από ποτέ πριν και βρέθηκε τότε η ευκαιρία να αγοραστούν τα δικαιώματα κυνηγιού σε μερικά από αυτά τα εδάφη, και να συμμετέχει σε ένα προνόμιο που διατηρήθηκε προηγουμένως μόνο για την αριστοκρατία, το αθλητικό κυνήγι.

Δεδομένου ότι αυτή η μέση τάξη γενικά δεν είχε την πείρα ή τα στοιχεία συμπεριφοράς για να κρατήσει ένα πλήρες απόθεμα των διάφορων σκυλιών κυνηγιού, και η υψηλή σχετικά δαπάνη του κυνηγιού ενθάρρυνε την ανάγκη να θηρεύονται όλοι οι τύποι θηραμάτων, οι Γερμανοί κυνηγοί συνέλαβαν την ιδέα να αναπτύξουν μια φυλή κυνηγετικού σκυλιού από τις υπάρχουσες φυλές με ειδικότητα , που θα ήταν δηλαδή ένα σκυλί για κάθε χρήση. Μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα, με προσπάθειες πολλών ετών επιλεκτικά διαγώνιας αναπαραγωγής, οι παλαιοί γερμανικοί δείκτες, poodle για τα νερά, οι Αγγλικοί δείκτες και οι περιστασιακές φυλές βοσκής των βουνών, οδήγησαν στην ανάπτυξη τριών κατηγοριών ευπροσάρμοστων σκυλιών κυνηγιού με διακριτά χαρακτηριστικά.
Μακρύτριχοι δείκτες Deutsch Langhaar (γερμανικός μακρυμάλλης), Grosser Munsterlander (μεγάλο Munsterlander) ,Kleiner Munsterlander (μικρό Munsterlander) , Δείκτες Deutsch Kurzhaar (γερμανικό Shorthair) ,Weimaraner Shorthair ,Δείκτες Deutsch Stichelhaar (γερμανικό Stichelhair) ,Griffon Roughhair , (αργότερα, δύο άλλες φυλές προστέθηκαν σε αυτήν την ομάδα), Pudelpointer (poodle δείκτης) και το Deutsch Drahthaar.
Η ανάπτυξη αυτών των διάφορων «φυλών» σύντομα πήρε ένα μονοπάτι που στράφηκε στην εμφάνιση, και οι αρχικοί στόχοι, απόδοση και κυνηγετική ικανότητα, φάνηκαν να πέφτουν σε αφάνεια . Αναγνωρίζοντας αυτήν την αυξητική απόκλιση από τους αρχικούς στόχους, o βαρώνος Sigismund Zedlitz και o Neukirch ,1838-1903, πήρε τον έλεγχο και απαίτησε ότι ο αρχικός στόχος αναπαραγωγής αυτής της αναπτυξιακής προσπάθειας θα είναι η ευπροσάρμοστη δυνατότητα της απόδοσης. Τα ιδανικά του έγιναν η αρχή της αναπαραγωγής «μέσω της απόδοσης στα πρότυπα», και αναφέρθηκε έκτοτε ως «πνευματικός πατέρας του Deutsch Drahthaar».
Για τα προηγούμενα 66 έτη, μια δοκιμή αναπαραγωγής που είναι γνωστή ως διεθνές Hegewald, είχε προσπαθήσει να αξιολογήσει την φέρμα, την επαναφορά, την παρακολούθηση ιχνών ακόμη και στο νερό , την απόδοση, καθώς επίσης και το τρίχωμα . Για την διαμόρφωση λοιπόν του καλύτερου , διάλεγαν από τα νέα σκυλιά κάθε χρονιάς. Το αποτέλεσμα ήταν να παρασχεθούν οι πολύτιμες γενετικές πληροφορίες στους κυνοτρόφους ώστε να μπορούν να αξιολογήσουν προηγούμενα «αίματα» των σειρών τους και να συνεχίσουν να προωθούν τους στόχους αναπαραγωγής τους.
Το 1902 το Verein Deutsch Drahthaar e.V. ιδρύθηκε, και οι στόχοι του καθορίζονται σαφώς. Κάτω από την ηγεσία του Alex Lauffs, του πρώτου Προέδρου του VDD, μια χούφτα αφιερωμένων και καθορισμένων κυνοτρόφων άρχισε τη δύσκολη στοιχειώδη εργασία , από μια «λίμνη» γονιδίων χρησιμοποιώντας το Deutsch Stichelhaar *, Griffon **, Pudelpointer *** και γερμανικό Shorthair. * * * *. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν ιδεαλιστές, όχι materialists, και θυσίασαν πολλά για την ανάπτυξη της νέας φυλής. Εργάστηκαν μαζί κάτω από το ρητό «Το καλύτερο δεν είναι ακριβώς αρκετά καλό», και έτσι άρχισε η σοβαρή ανάπτυξη του Deutsch Drahthaar. Αυτή η οργάνωση υπέφερε πολλά μέσω μιας μακροχρόνιας διαμάχης, και κατηγορήθηκε από τον Τύπο οτι έκαναν προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα «φανταστικό σκυλί» με «ανέφικτες αξιώσεις».
Τα πρότυπα αναπαραγωγής που αναπτύχθηκαν για το Drahthaar ήταν εξαιρετικά άκαμπτα, και ακολουθούμενα αυστηρά. Λόγω αυτών των απαιτητικών οδηγιών, και του προσδιορισμού των μελών, η φυλή αναπτύχθηκε σε ένα καταπληκτικό ποσοστό. Παρά όλη την αντίθεση και την επίθεση, η κίνηση Drahthaar άρχισε να διαδίδεται σε όλη τη χώρα. Η Γερμανική Ενωση Κυνηγετικών σκυλιών (στην οποία όλες οι γερμανικές λέσχες και οι ενώσεις σκυλιών κυνηγιού ήταν και είναι ακόμα μέλη), αναγνώρισε το Drahthaar στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, και έτσι δόθηκε στα σκυλιά καθώς επίσης και στους κυνοτρόφους η ευκαιρία να αποδείξουν την αξία τους. Δεν άργησε πολύ και στον » Γερμανικό δοκιμαστικό κατάλογο σκυλιών κυνηγιού» σύντομα μπήκε το Deutsch- Drahthaar.
Σήμερα η φυλή έχει εξελιχθεί σε έναν ευφυή, και έτοιμο να εργαστεί σκληρά για το κυνήγι σκύλο , αλλά και σε ένα οικογενειακό σκυλί. Έχουν γενικά έναν υψηλό βαθμό πάθους για τo ανατεθέν έργο, μεγάλη αντοχή , και τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν στην εργασία όλη την ενέργεια και την προσοχή τους. Αν και τα περισσότερα κουτάβια είναι γεννημένα με την έμφυτη φυσική ικανότητα να φερμάρουν, να επαναφέρουν, να είναι συνεργάσιμα, αυτά τα σκυλιά χρειάζονται κανονικά κάποιες διαδικασίες για την κατάρτιση και την καθοδήγηση που θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν πληρέστερα την δυνατότητά τους. Αναπαράγονται για να εργαστούν , να είναι σύντροφοι, και όταν τους επιτρέπεται , να συμμετέχουν σε έναν ενεργό τρόπο ζωής.
Σήμερα το Deutsch Drahthaar είναι το συχνότερα χρησιμοποιηούμενο σκυλί κυνηγιού στη Γερμανία, και με μέλη πάνω 10,000, είναι η μεγαλύτερη Οργάνωση κυνοτρόφων κυνηγετικών σκυλιών. Και στην Ευρώπη, περισσότερα Drahthaars καταχωρούνται κάθε έτος ,απ’όλες τις άλλες ευπροσάρμοστες φυλές κυνηγιού . Το Verein Deutsch Drahthaar (VDD) είναι μέλος της Ένωσης χρηστών κυνηγετικών σκυλιών (JGHV) και το FCI. Η λέσχη έχει 34 περιφερειακές ομάδα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.